Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
28 februari 2018
Artikel delen

Apple richt klinieken voor medewerkers op om innovaties te testen

Apple gaat in de VS klinieken opzetten onder de naam AC Wellness. Het doel van de klinieken is het verzorgen van snellere diagnostiek en behandeling voor eigen werknemers. Het technologieconcern treedt hiermee in de voetsporen van bedrijven zoals Amazon. Dat kondigde recent aan samen met J.P. Morgan en Berkshire Hathaway de gezondheidszorg voor zijn werknemers anders aan te willen pakken. Voor Apple is er echter een tweede doel: de klinieken dienen als een soort living lab voor de eigen producten en diensten op het gebied van e-health.

Vooralsnog worden er dit voorjaar twee klinieken opgezet voor Apple-werknemers en hun directe familie. Beide klinieken zullen in Santa Clara County, Californië staan, dicht bij het hoofdkantoor van Apple in Cupertino. Apple heeft in totaal zo’n 80.000 werknemers in de VS. Op een website – acwellness.com – staan meer details en vacatures.

De klinieken moeten er voor zorgen dat Apple-medewerkers zo snel mogelijk weer op de been zijn na een ziekte of ongeluk. In de hele VS zorgden zieke werknemers vorig jaar voor een economische impact van omgerekend 260 miljard dollar, zo blijkt uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Uittesten eigen medische innovaties

Maar natuurlijk kan Apple ook zijn eigen medische innovaties uittesten in de AC Wellness centra. Het concern is al langer bezig met groeiende ambities op het gebied van digitale technologie ter ondersteuning van gezondheidszorg en een gezonde leefstijl.

Het gaat daarbij om medische functies op de Apple Watch (zoals monitoring van lichaamsfuncties en toegang tot patiëntendossiers), maar ook toepassingen op basis van ontwikkelkits zoals HealthKit, ResearchKit en CareKit en combinaties van device en apps. In onderzoeken worden steeds vaker devices zoals de Apple Watch ingezet om lichaamsfuncties te meten, zoals hartslag en bloeddruk. Ook zou Apple bezig zijn met eigen devices voor diabetici.

Verder zou Apple eigen gezondheidsprogramma’s willen ontwikkelen, om daarmee ziektes te voorkomen en bestaande ziektes beter te managen. Dat zou onder meer blijken uit vacatures op de website van AC Wellness, zoals voor een Population Health Program Designer en een Clinical Program Designer. Apple zelf wil nog geen commentaar geven op de plannen zoals die onder meer via CNBC geschetst worden.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen