Apple Watch helpt bij inzicht slaapapneu en hypertensie – onderzoek

Nieuw onderzoek van health start-up Cardiogram en University of California San Francisco (UCSF) heeft aangetoond dat smartwatches, de Apple Watch in het bijzonder, nauwkeurig problemen zoals hypertensie en slaapapneu kan detecteren. Het nieuwe onderzoek is een steuntje in de rug voor Apple’s healthcare-plannen. Eerder al bleek uit een studie door Cardiogram en de UCSF dat de Apple Watch hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent kan opsporen.

De studie werd uitgevoerd onder 6.115 personen die werden gerecruteerd via de Cardiogram-app waarbij zij gebruik maakten van hun Apple Watch om hun slaappatroon te monitoren. Met behulp van het deep learning algoritme DeepHeart werden bij 1.016 deelnemers slaapapneu geconstateerd en bij 2.230 deelnemers werd hypertensie vastgesteld.

Het DeepHeart-algoritme werd getraind op basis van data van 70 procent van de deelnemers en werd vervolgens getest op 30 procent van de data die niet was meegenomen in de training om de effectiviteit te kunnen meten.

Hoewel de studie werd uitgevoerd met de Apple Watch, meldden de onderzoekers dat in principe elke wearable met een hartmetersensor een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het verkrijgen van inzicht in slaappatronen en problemen die daarmee samenhangen zoal slaapapneu en hypertensie.

Volgens de American Sleep Apnea Association lijden er in de VS zo’n 22 miljoen mensen aan slaapapneu en blijft een groot aantal gevallen onopgemerkt. De Centers for Disease Control (CDC) schat dat er circa 75 miljoen volwassen Amerikanen zijn die last hebben van hoge bloeddruk of hypertensie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?