Search
Close this search box.
Search

Apple Watch helpt bij inzicht slaapapneu en hypertensie – onderzoek

Nieuw onderzoek van health start-up Cardiogram en University of California San Francisco (UCSF) heeft aangetoond dat smartwatches, de Apple Watch in het bijzonder, nauwkeurig problemen zoals hypertensie en slaapapneu kan detecteren. Het nieuwe onderzoek is een steuntje in de rug voor Apple’s healthcare-plannen. Eerder al bleek uit een studie door Cardiogram en de UCSF dat de Apple Watch hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent kan opsporen.

De studie werd uitgevoerd onder 6.115 personen die werden gerecruteerd via de Cardiogram-app waarbij zij gebruik maakten van hun Apple Watch om hun slaappatroon te monitoren. Met behulp van het deep learning algoritme DeepHeart werden bij 1.016 deelnemers slaapapneu geconstateerd en bij 2.230 deelnemers werd hypertensie vastgesteld.

Het DeepHeart-algoritme werd getraind op basis van data van 70 procent van de deelnemers en werd vervolgens getest op 30 procent van de data die niet was meegenomen in de training om de effectiviteit te kunnen meten.

Hoewel de studie werd uitgevoerd met de Apple Watch, meldden de onderzoekers dat in principe elke wearable met een hartmetersensor een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan het verkrijgen van inzicht in slaappatronen en problemen die daarmee samenhangen zoal slaapapneu en hypertensie.

Volgens de American Sleep Apnea Association lijden er in de VS zo’n 22 miljoen mensen aan slaapapneu en blijft een groot aantal gevallen onopgemerkt. De Centers for Disease Control (CDC) schat dat er circa 75 miljoen volwassen Amerikanen zijn die last hebben van hoge bloeddruk of hypertensie.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?