Apple Watch inzetten voor Parkinson onderzoek

In de VS heeft de FDA een applicatie, die werkt in combinatie met de Apple Watch, goedgekeurd waarmee het mogelijk is om met de smartwatch symptomen van Parkinson te herkennen. De applicatie, het StriveOD-systeem van Rune Labs, maakt daarvoor gebruik van Apple's Movement Disorder API die de fabrikant enkele jaren geleden voor het slimme horloge ontwikkelde. Daarmee worden trillingen en ongecontroleerde bewegingen van de Apple Watch-drager bijgehouden.

Met de goedkeuring kan de maker van de StrivePD-app, Rune Labs, nu een volgende stap zetten op weg naar het in de praktijk inzetten van het systeem en de Apple Watch voor de detectie van Parkinson symptomen bij mensen. Vorig jaar is al gestart met de eerste tests in het Mount Sinai ziekenhuis en de Universiteit van Californië.

Parkinson en de Apple Watch

Er zijn meer apparaten waarmee de symptomen van Parkinson gedetecteerd kunnen worden. Wanneer het echter mogelijk wordt om ook een consumentenproduct als de Apple Watch in te zetten, dan biedt dat nogal wat voordelen. Ten eerste wordt de Apple Watch al door tientallen miljoenen mensen gedragen. Het is een populaire, en dus veel gebruikte, wearable. In tegenstelling tot wearables die speciaal ontwikkeld worden voor klinische doeleinden.

Dat betekent dus dat het relatief makkelijk is om proefpatiënten te rekruteren. Daarbij komt dat wanneer mensen en patiënten voor een bepaald onderzoek gebruik kunnen maken van een apparaat dat ze al kennen, de kans groter wordt dat ze die tool ook blijven gebruiken gedurende de gehele looptijd van het onderzoek.

“Ik ben erg enthousiast over het toekomstperspectief. We hebben geïnvesteerd in deze infrastructuur rondom de smartwatch en we zijn in staat om vrij snel, mede dankzij de inzet van Apple, nieuwe functies te ontwikkelen”, aldus Brian Pepin, oprichter van Rune Labs.

De Apple Watch heeft echter ook een nadeel. Door de hoge aanschafprijs is hij niet voor iedereen ‘bereikbaar’. Daarom wordt ook gedacht aan de ontwikkeling van een Android-versie van de StrivePD-app, maar die is er voorlopig nog niet.

Integratie systemen

Vorig jaar startte het bedrijf een samenwerking met Medtronic om het verzamelen van gegevens van de Percept PC Deep Brain Stimulation tool te testen. Het StrivePD-platform is in staa gegevens van deze apparaten integreren. Doel is om deze systemen door te ontwikkelen tot een soort ‘one-stop-shop’ voor clinici en onderzoekers die data over Parkinson en (nieuwe) behandelmethoden willen verzamelen en beoordelen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?