Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Apple Watch kan symptomen ziekte van Parkinson herkennen

Apple heeft een API aan ResearchKit toegevoegd waarmee de software symptomen die wijzen op de ziekte van Parkinson kan herkennen. De Movement Disorder API registreert trillingen en ongecontroleerde bewegingen van de Apple Watch-drager en geeft het verloop gedurende de dag aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Apple maakte de nieuwe API voor de Apple Watch bekend tijdens zijn ontwikkellaarsconferentie WWDC 2018, dat jaarlijks het toneel is van veel software-innovaties van het bedrijf. De afgelopen jaren nam het aandeel van healthcare binnen iOS en WatchOS aanzienlijk toe.

Ook zit de verkoop van de Apple Watch in de lift. Hoewel Apple hier zelf geen cijfers over vrijgeeft, schatten de marktonderzoekers van Canalys dat het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar zo’n acht miljoen units verscheepte, bijna een derde meer dan een jaar eerder. Bovendien wist een leverancier nooit eerder zoveel wearables in één kwartaal te verschepen.
WatchOS 5 komende herfst

Algoritmen drijven detectie aan

de Movement Disorder API maakt gebruik van algoritmen die de detectiemethoden van de software aandrijven. Deze algoritmen zijn op hun beurt afkomstig van data afkomstig van Parkinson-patiënten die deelnamen aan klinische studies.

Momenteel is er nog geen app voor ontwikkeld. De Movement Disorder API is beschikbaar voor ontwikkelaars met de nieuwste bèta voor watchOS 5. WatchOS 5 wordt komende herfst vrijgegeven als software-update.

Wisselende uitkomsten inzet Apple Watch

Er wordt steeds vaker onderzoek gedaan waarbij de Apple Watch wordt ingezet voor het meten van lichaamsfuncties. Onderzoekers van Cardiogram en de University of California stelden in december 2017 dat de Apple Watch met behulp van algoritmen hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent kan detecteren. Verder zou het toestel de meest nauwkeurige wearable zijn bij het meten van functies zoals de hartslag.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij onderzoek waar de Apple Watch ingezet wordt. Zo stelden onderzoekers van de Universiteit van Californië – San Francisco afgelopen maart dat de Apple Watch bij dagelijks gebruik relatief onbetrouwbare voorspellingen doet over de kans op beroertes. De wetenschappers hadden het device ingezet om tekenen die wijzen op atriale fibrillatie op te sporen in combinatie met AI.

Meer weten over zinvolle zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen