Apple Watch legt focus nog meer op gezondheid en fitness

Apple heeft op 7 september zijn nieuwe iPhones en een nieuwe reeks Apple Watches (Series 2) aangekondigd. Het gaat om de iPhone 7 en 7s. Met name bij de smartwatch van Apple werd ingegaan op de nieuwe health- en fitness toepassingen.

Apple maakte eerder dit jaar wel bekend dat het vanaf iOS 10 mogelijk wordt voor Amerikaanse gebruikers van de iPhone om zich eenvoudig als orgaandonor te registreren. Hiervoor heeft Apple een samenwerking gesloten met Donate Life America. In de hiervoor te gebruiken Gezondheid-app op de iPhone staan gegevens over fysieke gesteldheid én alle fitnessgegevens van de gebruiker onder elkaar. De app bevat verder de mogelijkheid om een medisch ID aan te maken, zodat in geval van nood alle belangrijke medische gegevens direct beschikbaar zijn voor hulpverleners, ook als het toegangsscherm van de iPhone vergrendeld is.

Verder zullen er naar verwachting op basis van ontwikkelaarskits zoals Health-, Care- en ResearchKit de komende tijd nieuwe health, fitness & onderzoeksapps ontwikkeld worden. Apple liet recent weten dat het strikter zal worden in het toelaten van dergelijke apps in zijn App Store. Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple werd in juni voor het eerst gepresenteerd en zal vanaf 13 september verspreid worden.

Apple Watch Gen 2

De Apple Watch Series 2 bevat volgens de producent ‘ongelooflijke voorzieningen’ voor fitness en gezondheid, zoals waterbestendigheid tijdens zwemmen tot een diepte van 50 meter en ingebouwde gps-functionaliteit, zodat gebruikers kunnen hardlopen zonder iPhone.

Apple Watch Series 2 heeft verder een display dat veel helderder is, en is uitgerust met een krachtige dual-coreprocessor. In combinatie met de prestatieverbeteringen van watchOS 3 is het met Apple Watch Series 2 gemakkelijker om apps van andere ontwikkelaars te openen, meldingen te ontvangen en erop te reageren en moeiteloos Apple Pay te gebruiken. Apple Watch Series 2 is vanaf vrijdag 16 september verkrijgbaar in meer dan 25 landen.

“We zetten ons in voor fitness en gezondheid, en wij denken dat onze klanten enthousiast zullen zijn over de nieuwe mogelijkheden van Apple Watch Series 2”, aldus Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple tijdens het launch-event van Apple. “Met een krachtige nieuwe dual-coreprocessor, waterbestendigheid tot 50 meter en ingebouwde gps-functionaliteit zit Apple Watch Series 2 vol voorzieningen die onze klanten kunnen helpen een gezond leven te leiden.”

Apple Watch Series 2 heeft volgens de producent een nominale waterdichtheid tot 50 meter conform ISO-norm 22810:2010. Dat betekent dat het product kan worden gebruikt tijdens activiteiten in ondiep water, zoals zwemmen in een zwembad of in zee. Apple Watch Series 2 moet niet worden gebruikt tijdens diepzeeduiken, waterskiën of andere activiteiten waarbij sprake kan zijn van hoge snelheden op water of onderdompeling in dieper water.

Apple stelt honderden uren onderzoek te hebben gestopt in compleet nieuwe algoritmen voor twee nieuwe soorten trainingen: zwemmen in het zwembad en in open water. Apple Watch Series 2 kan baantjes tellen, het gemiddelde tempo per baantje bijhouden en automatisch het soort zwemslag detecteren om nauwkeurig het aantal verbrande calorieën te meten.

Ingebouwde GPS

Met de ingebouwde gps-voorziening registreert Apple Watch Series 2 de afstand, het tempo en de snelheid tijdens buitentrainingen zoals wandelen, hardlopen of fietsen, zonder dat daarvoor een iPhone nodig is. De nieuwe Apple Watch maakt gebruik van wifi, gps en lokaal bewaarde satellietgegevens om snel de locatie te kunnen vaststellen.

Na afronding van een buitentraining is het mogelijk om in de Activiteit-app op iPhone een routekaart bekijken waarop de variaties in snelheid zichtbaar zijn. De Activiteit-app op Apple Watch Series 2 laat overigens alle dagelijkse activiteiten meetellen voor de ringen Staan, Bewegen en Trainen.
Onderdeel van de nieuwe fitness- en gezondheidsvoorzieningen is verder de Ademhaling-app, die bedoeld is om de gebruikers te motiveren dagelijks ademhalingsoefeningen te doen ter ontspanning en stressvermindering. De Activiteit-app biedt gebruikers  de mogelijkheid te delen, te vergelijken, en zich met anderen te meten. Er zijn ook aangepaste mogelijkheden voor rolstoelgebruikers om speciale trainingen te doen en hun Activiteit-ringen te sluiten.

De Apple Watch Series 1, Apple Watch Series 2 en Apple Watch Edition zijn vanaf vrijdag 9 september bestellen in Australië, België, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongkong, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Puerto Rico, Singapore, Spanje, Taiwan, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Nike-versie voor hardlopers

Verder is er de Apple Watch Nike+, die vanaf vrijdag 9 september kan worden besteld op Apple.com. Het horloge is eind oktober verkrijgbaar in Australië, België, Canada, China, Costa Rica, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongkong, Ierland, India, Israël, Italië, Japan, Luxemburg, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Puerto Rico, Singapore, Spanje, Taiwan, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. Apple Watch Nike+ is gericht  op hardlopers en combineert Nike-sportbandjes met de Apple Watch Series 2.

""

De Siri-commando’s, speciale Nike-wijzerplaten en integratie met de nieuwe Nike+ Run Club-app moeten er voor zorgen dat Apple Watch Nike+ gebruikers optimaal gemotiveerd worden om  te hardlopen, met trainingsplannen die zich aanpassen aan het schema en de voortgang van de gebruiker en advies van de beste sporters en coaches ter wereld.  Apple Watch Nike+ heeft net als alle Apple Watch Series 2-modellen een ingebouwd gps-systeem waarmee tempo, afstand en route kunnen worden bijgehouden.

Het Nike-sportbandje is gemaakt van hetzelfde flexibele fluorelastomeer als het oorspronkelijke Apple Watch-sportbandje, maar met gaatjes voor betere ventilatie en zweetafvoer. Verder zijn er voor Apple Watch Nike+ twee wijzerplaten die zijn geïnspireerd op de kenmerkende stijl van Nike. De wijzerplaten kunnen worden gepersonaliseerd met apps als de Activiteit-ringen, Hartslag, Stopwatch en Weer. 

###apple-watch health###

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?