Applied gaming goed voor aanpak geestelijke problematiek bij jeugd

Applied gaming biedt steeds meer mogelijkheden als het gaat om preventie en behandeling van geestelijke aandoeningen bij de jeugd. Tegelijk zitten er ook grenzen aan wat er mogelijk is met het inzetten van gaming. Dat waren de kernconclusies van een recente netwerkbijeenkomst in het Amsterdamse Nemo ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Trimbos-instituut.

Allerlei vormen van gaming worden toegepast voor ondersteuning in de behandeling van zowel fysieke als geestelijke gezondheidsproblematiek. Zo kan een blended leefstijlprogramma met inzet van ‘serious gaming’ werknemers en diabetici langer gezond houden.

Het Medisch Spectrum Twente heeft recent op de poli Kindergeneeskunde de interactieve playground AirPlay geopend, waarbij beweging en monitoring van astmapatiënten gecombineerd wordt. Het spelen van een digitaal spel moet de patiëntjes helpen om meer te bewegen en gezonder te blijven. Verder wordt onderzocht hoe gaming bijvoorbeeld kinderen met SPD (sensorische problemen) kan helpen hun impulsen beter onder controle te houden.

Aanpak mentale gezondheid

De laatste jaren ontdekken ook steeds meer wetenschappers en psychologen de kracht van games om problemen met mentale gezondheid aan te pakken. Zo toont volgens het Trimbos Instituut recent onderzoek aan dat speciaal gemaakte therapeutische videogames (angst)klachten bij kinderen kunnen verminderen. Games kunnen ingezet worden bij scholen, GGZ- en jeugdzorginstellingen, huisartsen, maar ook ziekenhuizen en bedrijven.

Maar naast kansen zijn er ook uitdagingen. Hoe worden ontwikkeling en toepassing van serious of applied games gefinancierd? Hoe kunnen deze games opgeschaald en breed toegepast worden?

Hieronder enkele samenvattingen van sprekers:

  • Rutger Engels, voorzitter Raad van Bestuur Trimbos-instituut en faculteitshoogleraar Universiteit Utrecht, ging in zijn inleiding in op applied games en hun effect op mentale gezondheid. Hij liet vooral zien wat de mogelijkheden zijn: zowel heel specifiek voor de ggz (bijvoorbeeld gericht op angstklachten bij autisme of de behandeling van PTSS) tot vrij breed, zoals gericht op ademhaling.
  • Kors van der Ent, kinderlongarts en voorzitter Child Health Program UMC Utrecht, onderkent het belang van applied games bij zijn werk met kinderen met chronische ziekten. Waar de focus heel lang lag op genezing van de ziekte, leveren applied games vooral een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van leven van deze kinderen.
  • Evert Hoogendoorn, strateeg en gamedesigner IJsfontein, gaf een kijkje op de mogelijkheden en uitdagingen van applied gaming. Hij benadrukte ook de meerwaarde van games, omdat je zo dingen kunt uitproberen of ervaren die je in ‘real life’ niet zou kunnen of durven te doen.
  • Anouk Tuijnman, promovendus Radboud Universiteit Nijmegen en Trimbos-instituut, vertelde over Moving Stories. Het spel is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en IJsfontein om jongeren op middelbare scholen eerste hulp vaardigheden te geven en het stigma te verlagen omtrent depressie. Ervaringsdeskundige, Martine de Jong, deelde haar ervaring over het nagesprek dat zij op scholen houdt als afronding van de game.
  • Lieke Wijnhoven, GZ-psycholoog in opleiding en promovendus GGZ Oost Brabant, ging in op het effect van de applied game MindLight op angstklachten bij kinderen met autisme. MindLight is een neurofeedback videogame voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar met angstklachten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?