‘Apps die slaap monitoren weinig effectief’

Slaap bijhouden via een app op een smartphone of smartwatch blijkt in praktijk vaak weinig effectief. Dat stellen slaapdeskundigen tegenover Nu.nl. Veel apps zouden nauwelijks overeenkomsten vertonen met hoe iemand echt slaapt.

Volgens Eus van Someren, groepsleider van de Slaap & Cognitie groep bij het Nederlands Herseninstituut, worden slaapstadia sowieso door geen enkele applicatie goed gemeten. Dit wordt beaamd door slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie.

“Slaapstadia kun je alleen meten door elektroden op de schedel te plakken die de hersengolven meten. Dat gebeurt natuurlijk bij geen enkele slaapapp of smartwatch”, zegt Hofman tegen Nu.nl.

Apps kunnen volgens de onderzoekers wel meten hoe lang iemand slaapt, maar ook dit blijkt in praktijk niet altijd even betrouwbaar. Daarbij zou het niet liggen aan de sensoren die worden gebruikt, maar eerder aan de software die slaapanalyses maakt.

Gebruik slaap-apps afgeraden

UvA-onderzoekster Lucia Talamini stelt dat smartwatches over het algemeen iets betrouwbaarder zijn dan apps die werken via een smartphone. “De telefoon met daarop de slaapapp ligt gedurende de nacht naast je op het matras. De sensoren meten dus niet de beweging van je arm, maar van je bed.”

De Consumentenbond waarschuwde begin dit jaar ook al voor het gebruik van slaap-apps. Volgens de organisatie zijn deze apps doorgaans niet betrouwbaar. Om die reden raadt de Consumentenbond de aanschaf van wearables af wanneer het gaat om alleen het meten van slaap.

Gebruik gezondheids-apps Nederland

De helft van de Nederlanders gebruikt één of meerdere gezondheidsapps. De vaak standaard op smartphones aanwezige stappenteller is de meest gebruikte app. 23 procent van de Nederlanders gebruikt deze gezondheidsapp het meest. Acht procent zegt gebruik te maken van slaap-app. De cijfers zijn afkomstig van onderzoek door Patientline dat begin dit jaar werd uitgevoerd door Panelwizard onder 1.000 consumenten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?