Apps onvoldoende betrouwbaar bij controle huidkanker

30 mei 2018
Zon-schouder-verbrand-2
Onderzoek
Nieuws
Kukutch stelt dan ook dat de apps die op de markt zijn voor het opsporen van huidkanker,  ongeschikt om een betrouwbaar oordeel te stellen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de wetenschappelijke vereniging van dermatologen, de NVDV. Een deel van de studie is uitgevoerd onder de bezoekers van de Nationale Huidkankerdag 2017. Op 2 juni aanstaande vindt de Nationale Huidkankerdag 2018 plaats. Momenteel is controle op huidkanker vanwege het warme weer extra nodig, aldus de NVDV.

Scannen huidvlek via smartphone

Met de apps, waarvoor moet worden betaald, kan een vlek via de smartphone worden gescand. Een bepaalde rating (bijvoorbeeld rood- geel -groen) geeft aan of een vlek een hoog risico heeft of niet. In het kader van het onderzoek werd bezoekers in vier academische centra – Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam - gevraagd of ze twee plekken konden aanwijzen die ze nader onderzocht wilden zien. Van die plekken werd een foto gemaakt met een app. Daarna werd dezelfde plek beoordeeld door één of twee dermatologen, zonder dat de dermatoloog kennis had van de uitslag van de app. Zo werden van 125 bezoekers in totaal 199 verdachte plekjes nader bekeken.

Erg hoge foutmarge

Kukutsch stelt dat het in 45 procent van de gevallen niet lukte om een goede foto met de app te maken. “In totaal ondernamen we bij iedereen bij wie dit misging, maximaal vijf pogingen. 67 procent van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico) waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. Dat vind ik een erg hoge foutmarge. Overigens zijn soortgelijke resultaten ook door andere onderzoeksgroepen gevonden.” Volgens de onderzoeker geeft de uitslag aan dat weinig waarde kan worden gehecht aan de beoordeling die de apps stellen. “Ik zie vooralsnog alleen een voordeel om een app te gebruiken om met foto’s bij te houden hoe een vlek op je huid zich ontwikkelt. Daar mag je verder geen waarde aan hechten. Het leidt alleen tot onrust en hogere zorgconsumptie. Er zit ongetwijfeld toekomst in het gebruik van dit soort apps, maar ze zijn nu nog niet goed genoeg. Verder is het belangrijk om te weten dat de meeste melanomen (kwaadaardigste soort huidkanker) niet uit reeds aanwezige moedervlekken ontstaan maar op gewone huid.”

Apps nog geen sluitende oplossing

Colette van Hees, voorzitter van de dermatologenvereniging, concludeert uit de studie dat apps nog geen goede oplossing bieden voor het opsporen van mogelijke huidkanker. “Mensen die regelmatig verbranden en  mensen met een buitenberoep hebben een verhoogd risico op huidkanker. Erfelijkheid speelt een rol en ook het gebruik van medicijnen die het afweersysteem remmen. Voor al deze risicogroepen is een regelmatige controle van de huid daarom belangrijk. De apps zouden daarbij kunnen helpen, maar dit onderzoek geeft aan dat ze vooralsnog geen sluitende oplossing bieden voor het opsporen van huidkanker.”

Beoordeling apps via NeLL

Het LUMC huisvest sinds maart het NeLL (Nationaal e-health Living Lab, zie ook de interviews met Esther Talboom-Kamp en met Niels Chavannes en Robbert van Bokhoven vanaf 17 juni bij haar abonnees verschijnt). Het NeLL is onder meer opgericht om de 325.000 gezondheidsapps die er zijn, te beoordelen op hun werking, nut en de reikwijdte van het gebruik. Dit moet wetenschappelijk gevalideerde uitkomsten bieden. Afgelopen april werd op deze manier al een slimme inhalator beoordeeld. Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan nu hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.