Artsen mogen langer online medicatie voorschrijven

Het voorschrijven van medicijnen na online contact tussen de voorschrijver en patiënt, zonder dat deze elkaar al kenden, wordt verlengd tot 1 juni 2022. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorige week besloten en bekend gemaakt. Ook het thuis verwerken van recepten door apothekers(assistenten) wordt tijdelijk mogelijk, laat de toezichthouder weten.

Normaal gesproken is het online voorschrijven van medicijnen aan patiënten die vooraf nog nooit een persoonlijk contact hadden met de zorgverlener niet toegestaan. Die beperking gold ook voor patiënten waarvan de voorschrijver niet kon beschikken over, of geen toegang had tot, de medicatiehistorie. Door de coronacrisis was, en is, het vaak veiliger om contact tussen de patiënt en zorgverlener te vermijden, mits dat (veilig) kan. Het voorschrijven van medicatie na een online (video)consult voorkomt fysiek contact.

De IGJ had eind augustus al besloten dat het voorschrijven van medicijnen na een online consult, ook voor patiënten die daarvoor nog niet bekend waren bij de betreffende zorgverlener, mogelijk bleef tot 1 januari 2022. De regeling is vorig jaar voor het eerst ingesteld vanwege de contactbeperkende maatregelen rondom het coronavirus.

Voorwaarden online medicatie voorschrijven

Door de nieuwe verlenging blijft het mogelijk dat recepten na een video-consult worden uitgeschreven als de waarnemer of vervanger of voorschrijver de basisset medicatiegegevens van de patiënt kan inzien. Op deze situatie zijn de volgende twee voorwaarden van toepassing:

  • In alle gevallen informeert de waarnemer of vervanger of voorschrijver zo spoedig mogelijk daarna de hoofdbehandelaar en/of de huisarts van de patiënt.
  • In gevallen van overmacht waarbij voorschrijven van medicatie strikt noodzakelijk is omdat de veiligheid van de patiënt in het geding is, legt de voorschrijver de afwegingen hierover goed vast.
    Thuis verwerken recepten

Verwerken recepten op thuiswerkplek

De overheid heeft bepaald dat er zoveel mogelijk moet worden thuisgewerkt om contacten te vermijden. De inspectie staat het daarom toe dat recepten door apothekers(assistenten) vanaf de thuiswerkplek verwerkt worden. Op grond van de geneesmiddelenwet is het niet toegestaan om buiten de apotheek recepten te verwerken. Door deze bepaling tijdelijk op te schorten worden apothekers(assistenten) die in thuisquarantaine zitten maar niet ziek zijn, in de gelegenheid gesteld vanuit huis door te werken. Ook deze uitzondering is geldig tot 1 juni 2022.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?