Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
24 januari 2017
Artikel delen

Artsen ontwikkelen AI voor matchen van orgaandonoren

Bob Jones, directeur van de levertransplantatie afdeling van Austin Health’s in Melbourne, Australië, voerde in 1988 als één van de eersten in Victoria’s een levertransplantatie uit. 29 jaar later hielp hij bij de ontwikkeling van een algoritme dat in potentie orgaandonoren beter kan koppelen aan hen die er één nodig hebben.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het voorspelt de uitkomst

Jones vergelijkt de speciaal ontworpen software met de software achter datingsite eHarmony. Deze AI is ontworpen om het aan elkaar koppelen van leverdonoren en ontvangers nauwkeuriger te laten verlopen. Dit resulteert hopelijk in minder transplantatie uitval en minder  patiëntsterfte. "Het is een speciaal ontworpen machine learning algoritme dat met behulp van meerdere kenmerken van donoren en ontvangers de uitkomst probeert te voorspellen," zei hij.

Er zitten ongeveer 25 kenmerken van donoren en ontvangers in de AI. Deze gegevens worden gebruikt om achteraf te voorspellen wat er zou gebeuren met orgaantransplantaties. "We gebruikten alle elementaire zaken als geslacht, leeftijd, onderliggende ziektes, bloedgroep," legt hij uit. "En dan zijn er bepaalde kenmerken over de donor … en alle parameters die kunnen wijzen op het feit dat de lever van streek zou kunnen zijn."

Arts staart naar alle gegevens

Met behulp van de AI werden de resultaten van 75 volwassen patiënten die transplantaties hadden ondergaan beoordeeld. Ze kwamen erachter dat deze 20% nauwkeuriger voorspelt dan de nauwkeurigheid van de huidige methodes. "Het betekende echt voor de eerste keer dat we de geschiktheid van een orgaan op een kwantitatieve manier konden inschatten, in tegenstelling tot de huidige methode, dat echt neerkomt op ‘het staren van een arts naar de gegevens’ en op basis van zijn ervaring een uitspraak doet," voegde hij er aan toe. Het verbeteren van de nauwkeurigheid van het matchen van orgaandonoren is essentieel, want zoals Jones het uitdrukte: "het is een buitengewoon kostbaar geschenk van de ene naar de andere Australiër."

“Het was een riskant avontuur voor iedereen, inclusief de patiënt." De studie is bij een aantal wetenschappelijke tijdschriften ingediend, zei hij. De volgende stap is om het te gebruiken in een random proef, met ethische goedkeuring. Jeremy Chapman, directeur van de afdeling niertransplantatie bij Westmead Hospital en bestuurslid van Transplant in Australië, gaf aan dat de voorlopige resultaten van de keuring positief lijken.

Het algoritme wordt gebruikt om "de beslissing te voorzien van informatie en niet om de beslissing te maken" om een transplantatie te ondergaan. "Er kunnen bepaalde kenmerken zijn in de manier waarop ze de procedures volgen  in Melbourne. Dat betekent dat wat werkt in Melbourne wellicht niet werkt in Cincinnati," zei Chapman. Dit kan inhouden dat het algoritme niet direct toepasbaar in andere gebieden. Als expert in niertransplantaties in het bijzonder voegde hij eraan toe dat het systeem voor orgaantransplantaties in gevallen aangaande nieren niet alleen was gebaseerd op voorspelde uitkomsten, maar ook afhing van factoren als de optimale benutting van de beschikbare organen.

Riskant avontuur

"Je zou de uitkomst van de transplantaties eenvoudig kunnen verbeteren door alleen organen te gebruiken van de meest fitte donoren en deze te plaatsen in de meest fitte ontvangers," zei hij. "Door de data te gebruiken die we hebben van eerdere resultaten en het systeem voor eerlijke verdeling te optimaliseren, is de bruikbaarheid en het resultaat hiervan een continu proces."

buitengewoon riskant avontuur voor iedereen, inclusief de patiënt 

Jones benadrukt dat hun project zich in "een zeer vroeg stadium bevindt", maar zei dat ze iets willen toevoegen aan een proces dat niet zo eenvoudig te kwantificeren overwegingen bevat, zoals Chapman noemde. "De parameters die we toevoegen zijn enigszins universeel," zei hij. "Maar soms kan een nummer niet uitdrukken hoe een patiënt in elkaar steekt."

Hoe dan ook zal de toekomst voor Jones spannend blijven dankzij nieuwe technologieën, vooral in vergelijking met zijn eerdere dagen in de chirurgie. "Toen was het een buitengewoon riskant avontuur voor iedereen, inclusief de patiënt," voegde hij eraan toe. "We konden niet eens dromen van de mogelijkheid om een donor zo goed te matchen met een ontvanger."  Nieuwe technologieën biedt zowel voor de zorg als voor de patiënt steeds meer voordelen.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Kom dan op 26 januari a.s.ook naar het Experience congres voor de zorg in het Beatrix Theater en claim hier een GRATIS TICKET voor u en uw collega’s

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen