Ascom, Vcare bieden discreet alarm voor zorgverleners

In samenwerking met Ascom biedt Vcare zorgverleners de mogelijkheid tot discreet alarm slaan. Medewerkers op de huisartsenpost, -praktijk en in de dagzorg kunnen via allerlei intelligente oplossingen om de hulp van collega’s vragen. Door zogenaamde stille alarmen kunnen collega’s of andere partijen direct gealarmeerd worden bij onveilige situaties, zoals bedreiging of (fysiek) geweld.

Uit recent onderzoek van dagblad Trouw onder ruim de helft van de vijftig organisaties van huisartsenposten blijkt dat in één op de drie huisartsenposten afgelopen jaar een arts of assistent is aangevallen door een agressieve patiënt. De helft van de huisartsenposten wordt iedere week geconfronteerd met een bedreiging.

Patiënten dreigen bovendien regelmatig met geweld, vooral aan de telefoon. Op ruim de helft van de deelnemende posten gebeurt dat zeker eens per week. Ruim de helft (60%) van de posten denkt dat patiënten vaker dreigen met geweld dan vijf jaar geleden.

‘Hoge eisen consument’

Volgens Astrid Scholl, programmamanager acute zorg bij de landelijke vereniging van de huisartsenposten InEen, zou het toegenomen geweld te maken kunnen hebben met de 24-uurs economie worden consumenten hoge eisen hebben ten aanzien van dienstverlening.

“Ze denken dat huisartsenzorg ook gewoon beschikbaar is, maar dat is niet zo. Het gaat echt alleen om zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag”, zegt Scholl tegen Trouw.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?