ASZ begint met ICT-opleiding voor zorgmedewerkers

18 september 2018
ASZ-opleiding-scaled
Innovatie
Nieuws

18 medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ, Dordrecht) zijn de afgelopen week begonnen met de opleiding Zorginformatica. Deze ICT-opleiding leert zorgmedewerkers meer over ICT in de zorg. Het doel is dat zorgmedewerkers met behulp van (digitale) innovaties betere zorg kunnen bieden aan patiënten.

Als de zorgmedewerkers de ICT-opleiding hebben afgerond, moeten ze volgens het ziekenhuis een voorhoede op de werkvloer vormen om bijvoorbeeld nieuwe technische toepassingen te ontwikkelen, die de zorg in het ziekenhuis verder kunnen verbeteren. De groep ‘studenten’ bestaat merendeels uit verpleegkundigen.

ICT-opleiding ‘mooie aanvulling’

Verpleegkundige Marieke Houmes van de afdeling Cardiologie verwacht dat de opleiding een mooie aanvulling op haar werk zal zijn. “ICT speelt een steeds grotere rol in de zorg. Denk maar aan de robot, die op onze dialyseafdeling buisjes bloed naar het laboratorium brengt. Daarom is het handig om meer te snappen van informatica en de taal van ICT’ers te leren spreken.” Collega Esther van Es is als verpleegkundige onlangs op de ICT-afdeling van het ziekenhuis gaan werken. “Het is heel handig om als verpleegkundige naar ICT te kijken. Wij weten wat wel en niet werkt. En we zien goed welke mogelijkheden er zijn voor onze patiënten. Zo kunnen patiënten in de nabije toekomst nog meer informatie uit hun dossier lezen via patiëntenportaal www.mijnasz.nl.”

Studie tijdelijk in Dordrecht

Hogeschool Inholland in Amsterdam biedt de post-HBO-opleiding aan. Speciaal voor het Albert Schweitzer Ziekenhuis wordt de opleiding nu tijdelijk aangeboden in Dordrecht, zodat medewerkers de studie makkelijker kunnen volgen. Gerard Geijtenbeek, secretaris van de Verpleegkundige Adviesraad van het ziekenhuis, noemt het uniek dat deze opleiding naar ons toekomt. “Dat is nog nergens anders gebeurd. Dit zegt ook wel iets over onze ambitie. We willen bij de meest innoverende ziekenhuizen van Nederland horen.” De opleiding duurt een half jaar. De 18 betrokken medewerkers van het Albert Schweitzer Ziekenhuis worden één dag per twee weken vrij geroosterd voor de studie. Tijdens de opleiding leren ze onder meer over de laatste ICT-ontwikkelingen in de zorg, zoals elektronische patiëntendossiers (EPD’s) en nieuwe digitale zorgtoepassingen (e-health). Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!