Search
Close this search box.
Search

ASZ maakt bewegen voor herstel aantrekkelijk met ‘speelse’ systemen

Het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis heeft op de hoofdlocatie twee systemen in gebruik genomen die patiënten moet stimuleren om meer te bewegen tijdens hun ziekenhuisverblijf. Beweging is vaak nodig om het herstel te bevorderen. Dat moet aantrekkelijker worden door het op een speelse en leuke manier mogelijk te maken, aldus het ASZ.

De Stichting Kiosken heeft twee hulpmiddelen geschonken: een spelsysteem van het merk Silverfit (vergelijkbaar met de bekende Wii voor thuis) en een hometrainer van dezelfde producent, waarmee de fietser zich via een groot scherm waant in een steeds veranderende buitenomgeving.

De fysiotherapeuten van het ziekenhuis hadden een aanvraag ingediend bij de stichting, die als doel heeft om patiëntcomfort te ondersteunen uit de opbrengst van cadeauwinkeltjes in het ziekenhuis. De aanvraag ter waarde van 14.500 euro werd gehonoreerd. De toestellen staan al opgesteld in de oefenzaal en worden gebruikt bij de therapie.

Bewegen aantrekkelijker maken

Patiënten liggen tijdens een ziekenhuisverblijf 80 procent van de tijd in bed. Fysiotherapeuten zoals Frank de Kort willen dat passieve patroon doorbreken door patiënten te activeren en mobiliseren.  “Dat wordt veel gemakkelijker als we het bewegen aantrekkelijker kunnen maken.”

De patiënt kan met het spelsysteem zittend, staand en zelfs vanuit een rolstoel allerlei spelletjes doen. Diverse spieren en gewrichten en het evenwicht worden dan gestimuleerd doordat er bijvoorbeeld moet worden gebukt, opgestaan, gelopen of een bepaalde beweging moet worden gemaakt.  Ook cognitief wordt de patiënt uitgedaagd doordat er reactie- en herkenningselementen in de spellen zitten. “Er is zóveel variatie dat we voor iedere patiënt wel een geschikte oefening kunnen vinden”, aldus De Kort.

De aanvraag werd mede gedaan uit naam van de afdelingen Geriatrie, Psychiatrie en Neurologie, die de beide ‘Silverfits’ ook gaan gebruiken voor hun patiëntengroepen, bijvoorbeeld mensen die een beroerte hebben doorgemaakt. De apparaten zijn mobiel en kunnen naar een andere afdeling worden gereden. De fysiotherapeuten zullen het personeel daar gaan trainen om ermee te werken, zodat zo veel mogelijk patiënten er profijt van kunnen hebben.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?