Autoriteit Persoonsgegevens licht noodzaak beveiligde contactformulieren toe

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een brief geschreven aan de KNGF, de overkoepelende vereniging van fysiotherapeuten, waarin uitleg wordt gegeven over de beveiliging van contactformulieren op hun website. Dit in reactie op vragen van fysiotherapeuten over wanneer zij een beveiligde verbinding (https) moeten gebruiken.

In de brief licht de Nederlandse privacytoezichthouder toe hoe fysiotherapeuten de  beveiligingsnormen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) kunnen toepassen om het contactformulier op hun website goed te beveiligen. De Wbp vereist dat de verantwoordelijke – in dit geval de fysiotherapeut – ‘passende’ beveiligingsmaatregelen treft om persoonsgegevens te beveiligen tegen bijvoorbeeld verlies.

Verwerking bijzondere persoonsgegevens

De belangrijkste vraag hierbij is volgens de AP of de fysiotherapeut via het contactformulier bijzondere persoonsgegevens verwerkt, zoals gezondheidsgegevens en het burgerservicenummer (BSN) van patiënten. Is dat het geval, dan moet de fysiotherapeut de gehele webapplicatie via https aanbieden.  Zo nee, dan moet de fysiotherapeut zelf op basis van een risicoanalyse en classificatieschema  vaststellen of het nodig is om de webapplicatie via https aan te bieden.

Om te bepalen wat in dit geval passend is, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens zich gebaseerd op twee algemeen geaccepteerde beveiligingsstandaarden. Fysiotherapeuten moeten rekening houden met deze standaarden als zij hun website (laten) bouwen. Het gaat om:

•    De NEN 7512:2015 norm. Deze beveiligingsnorm richt zich op elektronische communicatie in de zorg. De norm is van belang voor de beveiligde verzending van het contactformulier.
•    De NCSC ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties (2015). Deze richtlijnen vormen een leidraad voor het veiliger ontwikkelen, beheren en aanbieden van webapplicaties en bijbehorende infrastructuur.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?