Dankzij digitale pathologie wordt de microscoop langzaam verdrongen (Foto: Philips).

Award voor project digitale pathologie bij VieCuri

Ziekenhuis VieCuri en leverancier Sectra hebben, met hun project digitale pathologie, de Computable Award 2023 in de categorie Digitale Transformatie gewonnen. Bijzonder aan dit project is dat sinds begin van dit jaar álle pathologen in VieCuri vrijwel volledig digitaal werken. Dankzij een nieuw systeem komt de microscoop er namelijk bijna niet meer aan te pas. Hierdoor kunnen in de praktijk weefsels sneller en nauwkeuriger worden onderzocht. Het delen van beelden met andere ziekenhuizen is nu ook een stuk eenvoudiger geworden.

VieCuri professionals hebben met succes een digitaliseringsproject geleid voor de afdeling pathologie. In het ziekenhuis is al in januari 2023 gestart met het gebruik van het digitale Picture Archiving and Communication System, kortweg PACS. Daarmee kan weefsel, dat gescand is op een hoge resolutie, uitvergroot worden op een beeldscherm. Tot voor kort moesten pathologen hiervoor gebruik maken van een microscoop, maar dankzij inzet van het nieuwe systeem wordt de microscoop nu  verdrongen.

Inspiratiebron

Deze innovatie, uitgevoerd door de afdelingen MICT en Klinische Pathologie, is vanwege de (vrijwel) volledige digitalisering ook een inspiratiebron voor andere ziekenhuizen. De inspanningen van VieCuri en leverancier Sectra zijn daarom gehonoreerd met de Computable Award in de categorie Digitale Transformatie. De jury is met name lovend over de prestaties op het gebied van complexiteit, toegevoegde waarde, innovatie en de rol van de leverancier. “Dit project belooft een nieuwe standaard te worden in de gezondheidszorg en zal naar verwachting de diagnose en behandeling van patiënten aanzienlijk verbeteren.”

Analyses zonder microscoop

Pathologen hebben altijd weefsel en cellen van patiënten geanalyseerd door ze onder een microscoop op glaasjes te bekijken. Dit tijdrovende proces is verleden tijd dankzij het nieuwe digitale systeem. Het voordeel van digitale pathologie is dat het gescande weefsel direct beschikbaar is voor onderzoek, zonder de noodzaak van voorbereidend werk. Pathologen kunnen nu elke gewenste mate van vergroting instellen en soepel inzoomen, wat het meten en analyseren van weefsel veel eenvoudiger maakt.

Beelden pathologie delen

Bovendien biedt dit systeem de mogelijkheid om gescand weefsel tijdens klinische besprekingen of multidisciplinaire overleggen te delen, waardoor de samenwerking tussen zorgverleners verbetert. Ook wordt het delen van beelden met andere ziekenhuizen aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor patiëntgegevens snel en efficiënt kunnen worden uitgewisseld. Het initiatief om de afdeling pathologie grootschalig te digitaliseren is onderdeel van het bredere project Digitale Pathologie, dat in samenwerking met het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het MUMC+ in Maastricht digitale beeldverwerking en uitwisseling in Limburg mogelijk maakt. Het Zuyderland ziekenhuis is inmiddels ook aangesloten bij dit innovatieve project.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?