Babyconnect: doe mee met digitale gegevensuitwisseling

Op 8 juni 2022 maakte het ministerie van VWS bekend extra geld beschikbaar te stellen voor de implementatie van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Het doel van dit alles is dat het overgrote merendeel van de VSV's en IGO's gaat deelnemen aan die digitaliseringsslag, want alleen dan ontstaat het optimale resultaat. Daarom roept een woordvoerder van Babyconnect álle VSV's en andere zorgorganisaties, die dat nog niet gedaan hebben, op om zich voor 31 maart 2023 alsnog aan te sluiten bij bestaande regionale partnerschappen die al bezig zijn met implementatietrajecten.

Veilige digitale gegevensuitwisseling zorgt ervoor dat de cliënt en zorgverlener de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar hebben. Vanaf 2020 werken verschillende regionale partnerschappen aan de implementatie van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Maar wat als jouw VSV of zorgorganisatie nog niet meedoet? Dit is een vraag die vaak binnenkomt bij VIPP Babyconnect.

Schaalgrootte digitale gegevensuitwisseling doet er toe

Nienke Lemstra, projectleider GERRIT (partnerschap Noord-Nederland): “We bereiken natuurlijk het grootste resultaat als álle zorgverleners van de praktijken en VSV’s meedoen. We krijgen nu al de vraag ‘wat als wij als verloskundige nu doorverwijzen naar een VSV dat nog niet meedoet?’ In Noord-Nederland verwijzen we in de hele regio naar elkaar. We zijn gestart met 3 VSV’s en hebben een groei gemaakt dankzij de aansluiting van twee nieuwe VSV’s. We hopen het hele werkgebied Noord-Nederland te kunnen bereiken en voor hen digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg mogelijk te maken.”

VSV en regionale partnerschappen

Ieder VSV en integrale zorgorganisatie (IGO) kan nog tot uiterlijk 31 maart 2023 aansluiten bij een bestaand regionaal partnerschap. De penvoerder kan hier subsidie voor aanvragen. Een nieuw partnerschap vormen is echter niet meer mogelijk. De regionale partnerschappen zijn volop bezig met hun implementatietrajecten, dus de instappende VSV’s sluiten aan bij een project dat al loopt. Omdat de aansluiting  van een extra VSV/IGO een inspanning vraagt voor zowel de regio als voor de penvoerder, is het van belang om je zo spoedig mogelijk aan te melden bij het landelijke programmabureau of bij de coördinerende projectleider van het regionaal partnerschap waarbij jouw VSV wil aansluiten. Zij kunnen de VSV of IGO ook ondersteunen bij het implementeren van digitale gegevensuitwisseling.

Wie meer wil weten over regionale partnerships of andere vragen heeft kan meedoen met een digitaal vragenuurtje dat op iedere eerste donderdag van de maand plaatsvindt. Het eerstvolgende is op 7 juli van 16.00 tot 17.00.   

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?