Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
6 september 2019
Artikel delen

Basisgegevens Langdurige Zorg geschikt voor uitwisseling met PGO

MedMij heeft de Basisgegevens Langdurige Zorg vertaald naar een uitwisselstandaard. Binnen het programma InZicht is het gebruik van de Basisgegevens Langdurige Zorg in de module PGO verplicht. PGO-leveranciers en ICT-leveranciers van zorgaanbieders die kandidaat-deelnemer zijn van MedMij kunnen vanaf nu de Basisgegevens Langdurige Zorg implementeren en zich vervolgens laten kwalificeren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor de langdurige zorg gebruikt MedMij de Basisgegevens Langdurige Zorg die binnen het versnellingsprogramma InZicht is vastgesteld. De Basisgegevens Langdurige Zorg bestaat uit een selectie van 14 zorginformatiebouwstenen (zibs) zoals behandelaanwijzing, medicatiegebruik en verpleegkundige interventie.

Nieuwe FHIR-package

Deze zibs vormen samen een verzameling van gegevens die patiënten binnen de langdurige zorg relevant vinden om via hun PGO in te zien. De afgelopen periode heeft Nictiz voor MedMij de zibs vertaald naar technische modellen in HL7 FHIR en is de toepassing hiervan beschreven in een functioneel en technisch ontwerp.

Ten behoeve van de BgLZ is een nieuwe FHIR-package gemaakt, met daarin enkele nieuwe profielen die nodig zijn voor de BgLZ. Deze package bevat geen wijzigingen voor andere MedMij-standaarden. Het kan wel impact hebben op de versionering van deze standaarden.

Functionele ontwerpen

Met de basisgegevens Langdurige Zorg maakt het mogelijk dat patiënten inzage hebben in gegevens als behandelaanwijzing, medicatiegebruik en verpleegkundige interventie. De specificaties voor Basisgegevens Langdurige Zorg bestaan uit functionele ontwerpen en technische uitwerkingen en worden onderdeel van het MedMij Afsprakenstelsel. Het afsprakenstelsel verwijst naar de functionele ontwerpen, die op hun beurt verwijzen naar de technische specificaties.

Het functioneel ontwerp bevat een use case beschrijving over het raadplegen van de Basisgegevens Langdurige Zorg. Dit geeft overzicht voor productmanagers, architecten en ontwerpers maar ook voor bouwers en testers van softwareleveranciers.

De publicatie bevat een FHIR-implementatiegids met daarin de technische details over het raadplegen van de Basisgegevens Langdurige Zorg. Doelgroep voor de technische specificaties zijn vooral bouwers en testers van softwareleveranciers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen