Search
Close this search box.
Search

Beademingsapparaat in 1 maand van tekentafel naar praktijk

Het Catharina Ziekenhuis heeft samen met technologie-producent Demcon binnen een maand een geheel nieuw beademingssysteem ontwikkeld, geproduceerd en getest. Het systeem kan op de IC ingezet worden voor de beademing van coronapatiënten. Inmiddels heeft het ministerie van VWS ook al 500 van deze nieuwe beademingsapparaten besteld.

Vanuit het Catharina Ziekenhuis waren klinisch fysicus Carla Kloeze en anesthesioloog-intensivist Dick Koning betrokken bij de ontwikkeling van het beademingsapparaat. De pre-klinische tests werden uitgevoerd door Carla Kroeze. “De performance van het apparaat, de druk en de flows waren meteen uitstekend. Onze feedback zat met name in het verbeteren van de gebruiksinteractie.” Aan de pre-klinische tests werd ook meegewerkt door het Isala en Erasmus MC.

Nieuw beademingsapparaat

De keuze voor Demcon werd bepaald door een landelijke werkgroep die verantwoordelijk is voor de verdeling van medische apparatuur. Demcon is een leverancier van veel onderdelen voor beademingssytemen. Daardoor zijn zij in staat gebleken om op korte termijn, in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis, een ‘eigen’ beademingsapparaat te ontwikkelen en produceren.

De klinische tests op patiënten werden vervolgens uitgevoerd door Dick Koning. Uiteraard in goed overleg en met in achtneming van de grootste zorgvuldigheid. Tijdens de klinische test door een hartpatiënt met een laag risico stond voor de zekerheid een tweede beademingsapparaat klaar.

De tests waren succesvol waardoor het nieuwe beademingsapparaat de reis van tekentafel naar de praktijk binnen één maand kon afleggen. “Zulke mooie, zulke geavanceerde software, in zo’n korte tijd. Dat vind ik echt heel knap”, aldus Dick Koning. “Het nieuwe beademingsapparaat doet op geen enkele wijze onder voor de reguliere apparatuur die wij al gebruikten.”

COVID-19 versnelt innovatie en samenwerking

In de eerste fase van de coronacrisis, amper twee maanden geleden, werd al snel duidelijk dat het dreigende tekort aan beademingsapparatuur een groot probleem kon worden. Samen met een te beperkte IC-capaciteit kon dat de beteugeling van de COVID-19 uitbraak in een zeer penibele situatie doen belanden.

In de weken die volgden zijn door tientallen bedrijven, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en overheden enorme stappen gezet om de IC-capaciteit uit te breiden en oplossingen te zoeken voor het dreigende tekort aan beademingsapparatuur. Zo schroefde Philips in no time de productie fors op. De hierboven beschreven oplossing is een van de inmiddels vele voorbeelden hoe innovativiteit en samenwerking snel tot prachtige resultaten kunnen leiden.

Het is niet alleen voor de zorg, maar voor heel de (Nederlandse) samenleving te hopen dat de kennis en ervaring die tijdens deze crisissituatie opgedaan worden, niet weer verloren gaan wanneer de COVID-19 pandemie tot het verleden behoort.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?