Bedweter-app moet verkeerd gebruik bedden in zorg aanpakken

De app Bedweter van I Logos heeft een aanmoedigingsprijs gewonnen tijdens het event Accountability Hack 2017. Dat schrijft Health Valley, partner van I Logos. De app 'De gemeente deler' die het mogelijk maakt om uitgaven en prestaties van gemeenten met elkaar te vergelijken, won de hoofdprijs.
De Accountability Hack werd in 2016 voor het eerst georganiseerd door de Algemene Rekenkamer en de Tweede Kamer, in samenwerking met verschillende ministeries, het CBS en Open State Foundation. Het doel was om ontwikkelaars uit te dagen om met open data de miljarden die overheden en publieke instellingen jaarlijks uitgeven beter in kaart te brengen en te kijken of de overheden met dit geld wel hun beoogde doelen behalen. De hiervoor bedoelde app moet in één dag tijd ontwikkeld worden.

Beter gebruik bedden in zorg

De app BedWeter heeft tot doel om in kaart te brengen wat er verbeterd kan worden aan het gebruik van bedden in de zorg. Zo worden bedden in ziekenhuizen vaak in beslag genomen door kwetsbare ouderen die geen ziekenzorg nodig hebben, maar nergens anders terecht kunnen. Behalve de vergrijzing in Nederland veroorzaakt het zorgbeleid van de overheid zelf een gat tussen zorg thuis en in het ziekenhuis.

Per jaar vallen duizenden ouderen uit bed. Een groot gedeelte van de ziekenhuiszorg bij ouderen gaat uit naar gevolgen hiervan, zoals gebroken heupen. Sommige ouderen die op zichzelf wonen worden pas laat of zelfs te laat gevonden. Om die situatie te voorkomen, wil I Logos met Bedweter een systeem bieden dat dit soort situaties herkent en hulp inschakelt.

Op de website van I Logos, ontwikkelaar van Bedweter, staat hierover:
‘De burger die in zorg komt/moet gaat daar ook weer een keer uit. Soms naar huis en soms naar een andere vorm van ondersteuning of zorg. Dit vervolg gaat niet altijd goed en kost transfer verpleegkundigen en andere zorgspecialisten heel veel tijd en moeite. In het zoeken en vinden van substitutie van zorg zouden burgers centraal moeten staan en de kans krijgen om goede zorg dichtbij zijn of haar vertrouwde woon- en leefomgeving te ontvangen en in het juiste ‘bed’.

Op dit moment gebeurt het (te) vaak dat de ‘verkeerde’ persoon in het verkeerde bed ligt, in bijvoorbeeld een ziekenhuis/zorginstelling. Dit is voor de patiënt niet altijd prettig en kost erg veel geld, maar is ook niet goed voor de patiënt die eigenlijk in dat betreffende bed had moeten liggen. Hoe brengen we de balans terug in welzijn, zorg, kosten en maatschappelijke baten door de juiste persoon in het juiste bed.’

Over I Logos

Health Valley-partner I Logos werd eind 2013 als automatiseerder opgericht om gemeenten hulp te bieden bij digitale transities in het sociale domein. In I Logos werken 15 organisaties samen die hun sporen hebben verdiend in zorg, data en overheid. De modulaire opzet van I Logos moet het mogelijk maken om met behulp van al beschikbare eigen data, tot regie-informatie en geïntegreerde cliënteninformatie te komen. Zo moeten gemeenten kansen, bedreigingen en ‘oplossingen’ voor hun dienstverlening op kunnen pakken, aldus de website van de organisatie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?