Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Beeldprogramma mProve moet laaggeletterde patiënt helpen

Om laaggeletterden een kans te geven hun lees- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen, hebben de Nederlandse mprove-ziekenhuizen een nieuw programma gelanceerd, geheel gebaseerd op beelden. Het doel van het beeldverhaal is om moeilijk begrijpbare informatie toegankelijk te maken. Volgens de initiatiefnemers kampen er in Nederland circa 2,5 miljoen mensen met lees-, schrijf- en rekenproblemen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor laaggeletterde mensen zijn alledaagse handelingen zoals e-mailen, het lezen van een afsprakenbrief of het lezen van een bijsluiter bij een medicijn een hele opgave. Om die reden hebben de vijf ziekenhuizen van mProve een beeldverhaal over ‘nuchter zijn’ ontwikkeld. Dit draagt eraan bij dat patiënten zich beter kunnen voorbereiden op de geplande onderzoeken of de operatie in het ziekenhuis.

De afbeeldingen voor het beeldverhaal zijn gemaakt door illustrator Maartje Kunen. Zij is gespecialiseerd in het maken van illustraties voor laaggeletterden. Door gebruik te maken van meer contrast, dikke lijnen en heldere kleurcombinaties, legt zij nog meer de nadruk op belangrijke elementen in de tekening waardoor de boodschap sneller over komt.

Ontwikkeling hulpmiddelen laaggeletterdheid

Dit jaar ontwikkelt mProve nog een aantal beeldverhalen. Onder andere over de CT-scan en het MRI-onderzoek. Ook wordt er gewerkt aan een digitaal hulpmiddel voor zorgverleners, met illustraties die geschikt zijn voor uitleg aan laaggeletterden.

Eerder al lanceerden de mprove-ziekenhuizen (Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Isala (Zwolle), Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch), Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) en Rijnstate (Arnhem) de bewustwordingscampagne ‘Taal maakt gezonder’. Mprove werd opgericht in mei vorig jaar en heeft als doel de zorgbeleving van de patiënt te verbeteren.

 

mProve: delen best practices, resultaten

Onder de naam mProve delen de ziekenhuizen hun best practices en behaalde resultaten. Ook zullen de ziekenhuizen samen aan projecten werken die binnen één ziekenhuis niet te organiseren zijn. Uiteindelijk streven zij naar het ontwikkelen van nieuwe werkwijzen die de zorg efficiënter maken.

mProve wil de communicatie verbeteren met patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, zo werd bij de oprichting gesteld. De zorgverleners van de ziekenhuizen zullen een training krijgen, waarin zij handvatten krijgen voor in de spreekkamer. Ook zouden de ziekenhuizen zich in gaan zetten voor het ontwikkelen van middelen om moeilijk begrijpbare informatie meer toegankelijk te maken.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen