Search
Close this search box.
Search

Before you leave -app doorontwikkeld voor gebruik in thuiszorg

De app ‘Before you leave’ van uitvaartverzekeraar Dela heeft enkele maanden na de introductie ervan al ruim 4.000 actieve gebruikers. Dat is veel meer dan de 3.000 gebruikers die Dela binnen zes maanden had verwacht. De app wordt ook door zorgprofessionals in de thuiszorg al gebruikt en op dit gebied doorontwikkeld.

Dela introduceerde de app eind juni ter ondersteuning voor het voeren van persoonlijke gesprekken met mensen die weten dat ze op korte termijn zullen overlijden. Zo moet de toepassing bijdragen aan een waardige oude dag van mensen. In de app zitten honderden vragen om in gesprekken zowel luchtige als zwaardere onderwerpen aan te kunnen snijden.

Ook kan de stem van een dierbare worden opgenomen als blijvende herinnering. Bovendien moet de app het gemakkelijk maken om deze opnames te delen met vrienden en familie.  Gebruikers laten via de website beforeyouleave.nl weten wat de app voor hen betekent. Zo vertelt Dora: “(…)Ik vind het mooi dat je in de app ook een stem kunt opnemen. Een stem vergeet je op een gegeven moment. Zo neem je hem voor altijd mee.”

De app werd in de eerste twee maanden door ruim vierduizend unieke gebruikers gedownload. Per week komen er ruim 500 gebruikers bij. Als ontwikkelaar van het initiatief hoopte DELA een half jaar na introductie zo’n drieduizend unieke gebruikers te hebben. Die doelstelling is ruimschoots gehaald.

App breder inzetbaar

Hoewel de app is ontwikkeld voor consumenten, blijkt volgens Dela in de praktijk dat de app breder inzetbaar is. Uit reacties van gebruikers valt af te leiden dat ook zorgprofessionals de app gebruiken of aanraden aan familieleden en mensen in de sociale omgeving van hun cliënten. Ook zijn er mensen met Alzheimer die de app gebruiken als houvast om hun woorden en gedachten vast te leggen nu dat nog kan. DELA werkt nu met twee thuiszorginstellingen inmiddels aan een doorontwikkeling van de app.

DELA heeft in de afgelopen decennia haar dienstverlening rondom uitvaarten verder verbreed. Zo werden onder meer nabestaandenzorg en een notarisservice geïntroduceerd. De app ‘Before you leave’ past in dat rijtje. “De app draagt een stukje bij aan het zorgen voor een waardige oude dag van mensen”, vertelt innovatiemanager Edward van Wingerden.

Geen tijd voor persoonlijk gesprek

De app is ontwikkeld met mantelzorgers en professionals uit de zorg, zo liet Dela bij de introductie weten. Uit intensieve gesprekken met hen bleek volgens Dela dat zij naast alle praktische hulp die zij bieden, nauwelijks toe komen aan een persoonlijk gesprek. Omdat het levenseinde van hun cliënten in zicht is, zijn ze zich ervan bewust dat ze daarmee niet te lang moeten wachten.

Vaak moeten ze een drempel over om het gesprek te starten. De app heeft tot doel ze daarbij te helpen. Behalve voor mantelzorgers is de app ook handig voor vrijwilligers en professionals in de zorg die regelmatig aan het bed zitten van iemand die op korte termijn zal overlijden.

Kijk hier voor meer uitleg over de app.

###Beforyouleave###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?