Begeleide cognitieve screening op afstand

Een nieuw voorbeeld van nieuwe e-health toepassingen die onder druk van de coronacrisis ontstaan komt deze week uit Zuid Limburg. Een ontwikkelaar van een platform voor psychologische tests en instrumenten voor het meten van cognitieve functies, introduceerde de Metrisquare Guided Remote Screener for Cognition (MGRS-C).

Met MGRS-C kunnen via één platform in split screen (neuro-) psychologische tests begeleid op afstand, via een beveiligde internetverbinding, afgenomen worden. Een primeur, zo stelt de ontwikkelaar. De screener zal vanaf 15 september beschikbaar komen voor gebruik in de geestelijke gezondheidszorg en medische psychologie.

Mocht er een tweede Coronagolf, met aangescherpte contact beperkende maatregelen, komen, dan kan MGRS-C ingezet worden. Daarmee kan dan op afstand bepaald worden welke cliënten uitgebreid (neuropsychologisch) onderzoek nodig hebben en voor welke clienten dat wellicht minder dringend is.

Screening en observatie

Voor het op afstand begeleid afnemen van de tests en screening wordt gebruik gemaakt van het zogenoemde DigiDiagweb testsysteem. De testleider kan via dat systeem meekijken op het scherm van de client die de cognitieve test maakt. Daarnaast wordt de client zelf ook geobserveerd. Dat gebeurt middels een videoverbinding bij de client. Dat kan bij hem of haar thuis zijn, maar ook op een andere locatie zoal de huisartsenpraktijk. De client hoeft in ieder geval niet meer speciaal naar het ziekenhuis of een ggz-instelling te reizen.

De test zelf wordt digitaal afgenomen. Daarvoor ontvangt de client doorgaans een e-mail met daarin een weblink en anonieme code om in te kunnen loggen op de website van het DigiDiagweb testsysteem. Tijdens de test zelf worden verschillende stimuli op het scherm van de client getoond. De proefleider kijkt via zijn eigen scherm mee. De data van de tests worden automatisch opgeslagen in een beveiligde omgeving.

De Metrisquare MGRC-C test-opstelling (Afbeelding via Metrisquare)

Metrisquare produceert de gedigitaliseerde testen in overleg met zowel wetenschappelijke partners als clinici, maar ook met ICT-specialisten uit de zorg. Met haar oplossingen beoogt de organisatie zo veel mogelijk clinici digitaal te ondersteunen in hun psychodiagnostiek. De MGRS-C kan worden aangevraagd via contact@digidiag.nl.

De coronacrisis van de afgelopen maanden heeft ook binnen de GGZ, al dan niet noodgedwongen, veel veranderingen in wijze van screenen en behandelen met zich meegebracht. In de praktijk blijkt inmiddels steeds vaker ook de meerwaarde en effectiviteit van de (nieuwe) e-health toepassingen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?