Belgen krijgen dit kwartaal toegang tot digitaal medisch dossier

Belgen krijgen in het eerste kwartaal van dit jaar toegang tot het digitale patiëntendossier. Dit melden diverse lokale media op basis van uitlatingen van minister van Volksgezondheid Maggie de Block op Radio 2. Via de zogeheten Personal Health Viewer kunnen patiënten nu eenvoudig hun medische gegevens inzien.

Belgen hebben al sinds 2002 de mogelijkheid om hun patiëntendossier in te zien, maar die procedure verliep tot dusver via de huisarts. “De patiënt heeft ten opzichte van de beroepsbeoefenaar recht op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard patiëntendossier”, zo valt onder meer te lezen in de Wet betreffende de rechten van de patiënt.

De Block wil bovendien dat patiënten straks zaken zelf toe kunnen voegen die er volgens de patiënt ook bij moeten staan. Ook kan er voor worden gekozen om het dossier te delen met zorgverzekeraars. De Belgische bewindsvrouwe denkt dat patiënten in de toekomst steeds vaker aan het roer komen te staan van hun eigen gezondheid. Om die reden wil De Block bekijken in hoeverre het mogelijk is om de Personal Health Viewer te koppelen aan health-apps waarmee bijvoorbeeld op afstand hartmetingen kunnen worden verricht of bloedsuikerspiegels meer kunnen worden uitgelezen. "Zodoende hebben meer mensen de gezondheid in eigen hand", zei De Block in de uitzending.

mHealth hoog op de agenda sinds 2015

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zette mobile health al in 2015 op de politieke agenda door de toevoeging van een ‘mHealth’-hoofdstuk aan het actieplan voor de informatisering van de Belgische gezondheidszorg. Destijds sprak De Block over een wettelijk kader komen voor mobiele apps, voor onder mee de aansprakelijkheid en de privacy. Ze gaf toen ook aan een ‘explosie’ van health-apps te verwachten.

In de zomer van 2016 trok De Block 3,5 miljoen euro uit voor een grootschalige pilot met health-apps. De proefprojecten met gezondheidsapps vond plaats in samenwerking met Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en Telecom. Halverwege 2017 werden tien projecten geselecteerd die verder worden uitgewerkt.

De verplichting van het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen voor ambulante patiënten treedt op 1 juni 2018 met uitzonderingen in werking.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?