Belgisch ziekenfonds getroffen door een cyberaanval

Eind vorige week is het Belgische OZ, het Onafhankelijk Ziekenfonds, getroffen door een cyberaanval. Volgens een verklaring van het ziekenfonds zijn bij de hack diverse gevoelige gegevens van klanten buitgemaakt. Echter, de medische dossiers en -verslagen, evenals de wachtwoorden en inloggegevens voor het online patiëntenportaal zijn niet gelekt. Het datalek werd op de dag dat het ontdekt is, 7 september, direct gedicht.

Op dit moment doet OZ nog uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van de cyberaanval en het datalek. Zo is nog niet bekend hoe lang het lek, voordat het ontdekt werd, actief is geweest en hoeveel data de hackers in die periode hebben kunnen inzien. Voor het onderzoek is ook de hulp ingeroepen van het Belgische Cyber Emergency Team (CERT) van de federale overheid.

Cyberaanval gemeld en onderzocht

Direct na het ontdekken van het datalek heeft OZ een melding van het voorval gedaan bij de federale gegevensbeschermingsautoriteit. Daarnaast zijn direct de interne controles en procedures met betrekking tot de cyberveiligheid en beveiliging van gegevens aangescherpt.

De lijst van gegevens die tijdens de cyberaanval buitgemaakt zijn, is behoorlijk uitgebreid en zorgwekkend te noemen. Naast contactgegevens wisten de hackers zich ook toegang te verschaffen tot bankrekeningnummers, betaalinformatie, volmachten en informatie over uitkeringen en ziekteperiodes. Een overzicht van alle lekkere gegevens:

 • Persoonsgegevens
 • Adresgegevens
 • Contactgegevens
 • Bankrekeningnummers
 • Voorkeuren
 • Verzekeringen & betaalinformatie
 • Familie gegevens / volmachten
 • Medische akkoorden
 • Terugbetalingen
 • Uitkeringen/ziekteperiodes

Oppassen voor phishing

OZ waarschuwt cliënten voor het feit dat de hackers met de buitgemaakte gegevens phishing pogingen kunnen uitvoeren. Ook waarschuwt het ziekenfonds voor de mogelijkheid dat onverlaten met deze gegevens zich voor kunnen doen als een medewerker van OZ. Daarom benadrukt het ziekenfonds haar klanten altijd, maar de komende tijd met extra aandacht, te letten op de volgende punten:

 • Kijk goed naar de afzender, het e-mailadres en spelfouten
 • OZ vraagt nooit per mail, telefonisch of sms om wachtwoorden te wijzigen of te delen
 • OZ vraagt nooit om op een link te klikken of om geld terug te storten

De lijst met gegevens die (gelukkig) niet gestolen zijn bevat onder andere de medische dossiers van cliënten, medische verslagen en logingegevens en wachtwoorden van het patiëntenportaal.

Ook in Nederland zijn cyberaanvallen in de zorgsector geen onbekend fenomeen. Onlangs werd nog bekend dat Gelre Ziekenhuizen wekenlang een doelwit van hackers was.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?