Belgische overheid lanceert landelijk patiëntportaal Mijngezondheid

11 mei 2018
Belgie-landelijk-epd-vrouw-labtop
Databeschikbaarheid
Nieuws
Door deze informatie beter toegankelijk te maken wil De Block mensen helpen om hun gezondheid mee in eigen handen te nemen. Minister De Block stelt hierover: “Burgers, patiënten willen zorg niet louter ondergaan maar ook mee bepalen. Dit instrument zal hen daarbij helpen. Mijngezondheid geeft mensen toegang tot alle gegevens over hun gezondheid die digitaal beschikbaar zijn, waardoor ze beter op de hoogte zijn en een actievere rol kunnen spelen in hun zorg.” Volgens De Block zijn er al wel platforms die gegevens digitaal ter beschikking stellen van de patiënt, zoals medische gegevens, medisch-administratieve gegevens, informatie over wilsverklaringen. Maar veel mensen zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid, of ze vinden de weg niet naar het juiste platform. Daar moet een federaal online gezondheidsportaal verandering in brengen.

Mijngezondheid nog volop in ontwikkeling

Mijngezondheid is vooral een doorgeefluik en is nog volop in ontwikkeling, benadrukt De Block. Momenteel is doorklikken naar een beperkt aantal gezondheidsgegevens al mogelijk, onder andere de samenvatting van het dossier bij de huisarts en gegevens uit ziekenhuizen (EPD). Dat aanbod wordt de komende maanden stelselmatig uitgebreid, zo belooft de minister voor Volksgezondheid. Vanuit Mijngezondheid kunnen mensen uiteindelijk doorklikken naar alle platforms die gezondheidsgegevens aanbieden. Mijngezondheid moet zo de ‘personal health viewer’ van elke burger worden. Het portaal biedt een overzicht van het type gezondheidsgegevens dat digitaal beschikbaar is voor iemand en via één klik belandt de persoon in kwestie op het juiste platform, waar hij of zij die gegevens vervolgens kan inkijken. Dankzij single sign-on hoeft aanmelden enkel éénmalig in Mijngezondheid. Aanmelden kan bijvoorbeeld via de beveiligde digitale toegangsopties van eID of via itsme.

Nog niet iedereen zelfde soort gegeven

Niet iedereen krijgt dezelfde soort gegevens te zien via Mijngezondheid. Dat ligt aan verschillende factoren. Zo moeten externe platformen aanpassingen doorvoeren om zich te linken met Mijngezondheid. Niet alle platformen zijn op hetzelfde moment klaar hiermee. De regels rond gegevensdeling kunnen ook verschillen per platform, waardoor bepaalde gegevens in het ene platform wél en in het andere platform níet zichtbaar zijn. Omdat gegevens digitaal beschikbaar zouden zijn, moeten zorgverleners ze eerst digitaal bijhouden én moeten patiënten hun toestemming hebben gegeven voor de elektronische uitwisseling ervan. Minister De Block stelt dat de overheid nauw samenwerkt met alle betrokken partijen om gegevens zo snel en zo vlot mogelijk ter beschikking te stellen van iedere patiënt. “Vandaag zullen sommige mensen al veel gegevens kunnen zien terwijl anderen minder te zien krijgen. Maar dat mag geen reden zijn om Mijngezondheid niet te lanceren. Integendeel, doordat patiënten dit instrument in de praktijk gaan gebruiken, kunnen we het verder verfijnen en optimaliseren.”   Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.