Search
Close this search box.
Search

BeNeLuxA biedt transparantie over samenwerking geneesmiddelen

Partijen die meer willen weten over de BENELUXA – een internationale samenwerking rondom geneesmiddelen – kunnen voortaan terecht op een dedicated website. Via www.beneluxa.org wil BeNeLuxA transparantie bieden over wat de organisatie bereikt heeft en de gestelde doelen.

België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk (BeNeLuxA) werken al langere tijd samen om nieuwe geneesmiddelen sneller en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar te maken voor patiënten. Ook willen de landen de toegang tot belangrijke innovatieve geneesmiddelen en  betaalbare behandelingen verbeteren. De website moet een nieuwe stap zetten in deze samenwerking.

Website biedt meer transparantie

BeNeLuxA stelt te streven naar transparantie. Door onderling informatie en ervaring te delen, maar ook door open te zijn over de samenwerking zelf. De website dient daarom als centraal informatiepunt voor farmaceutische bedrijven die geïnteresseerd zijn in gezamenlijke onderhandelingen of voor landen die ook aan het samenwerkingsverband willen deelnemen.

Verder bevat de website algemene informatie over het samenwerkingsproject, over behaalde resultaten, (wetenschappelijke) rapporten gemaakt in opdracht van BeNeLuxA en beleidsdocumenten, zoals de door de landen getekende samenwerkingsafspraken. De website wordt continue up-to-date gehouden.

Horizon scanning

BeNeLuxA omvat niet alleen uit gezamenlijke prijsonderhandelingen. Zo wordt er ook nauw samengewerkt op het gebied van horizon scanning in de geneesmiddelensector. Daarbij worden potentieel belangrijke farmaceutische innovaties – vaak bijzonder dure geneesmiddelen – in kaart gebracht nog vóór ze op de markt komen. Met die informatie staan de landen sterker bijvoorbeeld bij de inkoop door zorgaanbieders.

Daarnaast bestaat de samenwerking uit zaken zoals het delen van data en beleid en gezamenlijk doelmatigheids- en evaluatieonderzoek (Health Technology Assessments).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?