Search
Close this search box.
Search

Bertine Lahuis, Radboudumc: ‘Innovatie begint bij out of the box denken!’

“Het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc vormt de weerspiegeling van de transformatie die we in de zorg hebben ingezet”, meent bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van het Nijmeegse academische ziekenhuis. In deze transformatie is het Radboudumc geëvolueerd naar kennisinstituut van en voor de regio, aanbieder van derdelijns zorg, en optimaal toegerust met de laatste innovatieve toepassingen.

In het eerste 2023-nummer van ICT&health legt Lahuis uit wat er nodig is om tot effectieve en efficiënte innovatie te komen en dat dat onmogelijk is als je weigert buiten de geijkte paden te treden. “Als je het niet aandurft om ‘out of the box’ te denken kom je er niet”, is haar stellige overtuiging. In het vaktijdschrift ICT&health neemt bestuursvoorzitter Lahuis de lezer mee in de tips en tricks hoe innovatie in de praktijk bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van de zorg.

Innovatie ten goede aan patiënt

Ook deelt de bestuursvoorzitter welke slimme technologie volgens haar ten goede komt aan de patiënt. “Actueel en belangrijk is het op een veilige en goed bruikbare manier delen van data. Daar worden belangrijke stappen in gezet die waarde toevoegen aan versterken van eigen regie van de burger, de gezondheidsvaardigheden versterken en kwaliteit en veiligheid vergroten.”

Anderzijds is er de ontwikkeling in de toegepaste technologie waarin het Radboudumc samenwerkt met onder meer de technische universiteit van Twente (binnen het Medtech Centrum). Voorbeelden zijn een VR-bril en 3-D ontwikkelingen. Maar ook de zorg op afstand, door eenvoudiger procestechnologie-interventies zoals het videobellen. Lahuis: “We hebben onlangs intern onderzocht hoe de professionals dit toepassen en de uitkomst was zeer positief!”

Positieve ervaring

Minstens zo belangrijk is volgens Lahuis dat ook de patiënten de zorg op afstand als heel positief waarderen. Voor veel mensen is het toch behoorlijk bezwaarlijk en stressvol (druk op de weg, parkeren etc.!) om hierheen te moeten komen en het videobellen thuis met een familielid ernaast wordt volgens de bestuursvoorzitter echt als een verlichting ervaren.

Lees het hele diepte interview met Bertine Lahuis in de coverstory van ICT&health 1, die op 17 februari verschijnt.

TIP: lees ook dit artikel uit januari 2022, waarin Lahuis met collega Helen Mertens (Maastricht UMC+) en zorgstrateeg Lucien Engelen vertellen over hun duurzaamheidsinitiatief.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?