Besturingsproces IZA-regio versterken met subsidie

24 april 2024
Financiën
Nieuws

Organisaties die stappen willen zetten met het opzetten en verstevigen van hun organisatie en governance van de regionale samenwerkingsstructuur in de IZA-regio, kunnen daarvoor tot 25 juni subsidie aanvragen. Het ZonMw-programma ‘Ondersteuning regionale samenwerking’ ondersteunt bij het zetten van stappen in de (door)ontwikkeling van hun samenwerkingsstructuur.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft een groot aantal partijen in de zorg en ondersteuning met het ministerie van VWS de gezamenlijke ambitie vastgelegd om de zorg en ondersteuning voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Die transformatie naar een nieuw gezondheidssysteem houdt ook in dat er meer samenwerking komt tussen de verschillende, betrokken domeinen.

Van regiobeeld naar governance

In 2023 is er in iedere zorgkantoorregio een regiobeeld opgesteld. Op basis daarvan zijn er in totaal 38 regioplannen geschreven. Voor het organiseren en het coördineren van de uitvoering van deze plannen wordt er in die 38 regio’s hard gewerkt aan het organiseren van een aanspreekbare regionale samenwerkingsstructuur per regio. Daar hoort ook een bijpassende governance bij die moet worden ontwikkeld.

ZonMw stelt een stimuleringssubsidie beschikbaar voor het ontwikkelen van de samenwerkingsstructuur, ook wel het besturingsproces. In 2019 heeft ZonMw subsidie beschikbaar gesteld voor het opzetten van regionale samenwerkingsverbanden.

Voorwaarden aanvraag per IZA-regio

Regionale partijen uit een specifieke IZA-regio kunnen in het kader van het ontwikkelen van een regionale samenwerkingsstructuur de stimuleringssubsidie aanvragen. Om de aanvraag te kunnen doen, moet er minimaal een aantal partijen bij betrokken zijn. Dit zijn: een zorgaanbieder, de marktleider zorgverzekeraar, gemeente(n) en bij voorkeur ook aanbieders van ondersteuning vanuit het sociaal domein en vertegenwoordiging van patiënten en inwoners.

In deze subsidieronde kan per IZA-regio maximaal € 50.000, - worden aangevraagd voor een looptijd van maximaal 9 maanden. Per IZA-regio kan 1 subsidieaanvraag worden ingediend. Op maandag 6 mei licht ZonMw van 11:00 uur tot 12:00 uur de subsidieoproep toe in een webinar. Belangstellende kunnen zich aanmelden om deze webinar bij te wonen maar deze is later ook terug te vinden op de website van ZonMw. Daar staan ook veelgestelde vragen. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen via: regionalesamenwerking@zonmw.nl of via telefoonnummer 070 - 349 54 72.