Ziekenhuizen willen wachttijden en wachtlijsten verkorten door bijvoorbeeld een Opnameplein te ontwerpen of meer dagbehandelingen in plaats van ziekenhuisopnames in te plannen.

Beter voorbereiden en minder wachttijd met Opnameplein

Een Opnameplein in het Ziekenhuis Rivierenland moet zorgen voor minder wachttijd en een betere voorbereiding voor patiënten. Patiënten die moeten worden geopereerd hoeven zich minder lang van tevoren te melden in het ziekenhuis. Dit komt omdat de verpleegkundige de intake voorafgaand aan de opnamedag doet. Het Opnameplein ligt dichter bij de operatiekamers en de opname verloopt soepeler.

Voorheen kwamen patiënten op de dag van opname naar het ziekenhuis en moest er nog veel informatie worden opgevraagd en worden gedeeld. Dat waren drie afspraken op aparte momenten. Met de komst van het Opnameplein hoeven patiënten maar een keer naar het ziekenhuis te komen om de opname voor te bereiden. “We kunnen de patiënt voor de opname goed voorbereiden waardoor de patiënt goed weet wat hem te wachten staat en waardoor de opname zo soepel mogelijk verloopt”, vertelt verpleegkundige Sarah van Trigt.

Beter beeld door Opnameplein

Ook voor de zorgverlening is het fijn dat eventuele bijzonderheden eerder in beeld komen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een eenpersoonskamer of wat te doen in geval van een verhoogd risico op een delier. Maar ook overige disciplines zoals een transferverpleegkundige of een geriatrisch verpleegkundige kunnen voor opname al om advies worden gevraagd.

Doordat processen in de fase voor de opname al worden opgestart, hoeven patiënten ook na een ingreep niet onnodig lang in het ziekenhuis te verblijven. Thuis herstellen draagt bij aan de snelheid van het herstel en vinden patiënten over het algemeen fijner.

Wachttijden verkorten

Door de komst van het Opnameplein kunnen verpleegkundigen hun aandacht schenken aan de patiënten die op de verpleegafdeling liggen. Naast het verkorten van wachttijden is ook het verkorten van wachtlijsten een enorme uitdaging voor ziekenhuizen. Vooral sinds corona kampen veel ziekenhuizen met lange wachtlijsten.

Door slim plannen en de zorgverlening anders in te richten heeft het St. Antonius ziekenhuis een flinke inhaalslag kunnen maken en de wachtlijst weten in te korten. Meer patiënten worden in het St. Antonius in dagbehandeling geopereerd. Zij gaan dezelfde dag nog naar huis waardoor er weer sneller een bed beschikbaar is voor de volgende patiënt. Voor sommige patiënten geldt dat zij voor en na hun operatie niet meer op een ziekenhuisbed worden opgenomen, maar in een huiskamerachtige omgeving in comfortabele stoelen kunnen zitten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?