Betere behandeling voor hartfalen in Catharina Ziekenhuis

28 februari 2022
Catharina-Hartfalen
Innovatie
Nieuws

Tot voor kort werd bij patiënten die kampten met hartfalen en een niet-synchroon samenknijpend hart in beide hartkamers een pacemakerdraad geplaatst. Eén van die pacemakerdraden werd via een klein bloedvat aan de buitenkant van het hart gelegd. “De synchronie probeerden we tot voor kort te herstellen door in beide hartkamers een pacemakerdraad te plaatsen en het hart gelijktijdig te stimuleren”, aldus cardioloog Nard Rademakers van het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

In de praktijk bleek deze methode echter bij ongeveer 20 procent van de patiënten niet goed genoeg te werken. Daardoor bleef een verbetering van de pompfunctie van het hart uit, of was deze onvoldoende, en bleven de patiënten last houden van hartfalen.

Verbeterde behandeling hartfalen

De nieuwe behandelmethode die nu wordt toegepast in het Catharina Ziekenhuis zorgt ervoor dat ook de patiënten bij wie de standaard behandeling niet (voldoende) werkte, geholpen kunnen worden. Daarvoor plaatsen cardiologen nu dus nog maar één pacemakerdraad in het elektrische geleidingssysteem van het hart dat zich in het tussenschot van de hartkamers bevind.

“Vanuit die centrale plek wordt normaal het hart aangestuurd om een pompbeweging te maken. Nu krijgt de patiënt vanuit dezelfde plek een elektrische prikkel van de pacemaker, zodat het hart zo natuurlijk mogelijk samentrekt,” vertelt Rademakers.

Onderzoek, uitgevoerd door de cardiologen van het Catharina, heeft aangetoond dat de nieuwe behandelmethode veilig kan worden uitgevoerd. “De elektrische prikkel die de pacemaker in de centrale plek in het hart afgeeft, volgt als het ware de oorspronkelijke route. Bovendien is de gebruikte pacemaker kleiner, goedkoper en gaat ie veel langer mee, tot wel 12 jaar! Dat is een belangrijk voordeel voor onze patiënten, want de oude moest elke zes tot zeven jaar worden vervangen. Met alle risico’s van dien”, verduidelijkt Rademakers.

Kostenbesparing

Uiteraard is de verbetering van de behandeling, en het feit dat de nieuwe methode ook een oplossing biedt voor patiënten bij wie de oorspronkelijke behandelmethode niet aansloeg, de grootste winst. Maar, zo heeft zorgverzekeraar VGZ berekend, de nieuwe behandelmethode zorgt ook voor een kostenbesparing. De nieuwe werkwijze is per patiënt 1700 euro voordeliger.

Wanneer de behandeling landelijk uitgerold zou worden, dan levert dat een potentiële besparing van 1 miljoen euro per jaar op. VGZ heeft de nieuwe werkwijze inmiddels opgenomen in het Zinnige Zorg-programma, zodat andere ziekenhuizen laagdrempelig deze werkwijze kunnen overnemen.

Het verbeteren van de behandelmethodes voor hartfalen is een doorlopend proces. Eind vorig jaar startte het Maasstad ziekenhuis met een methode waarbij niet langer drie, maar nog slechts twee stroomdraden geïmplanteerd worden. Het Maasstad verwachte dat die methode uiteindelijk zorgt voor een betere stimulatie van de hartspier waardoor het hart sneller en efficiënter samentrekt. Daardoor kunnen meer patiënten in aanmerking komen voor een pacemaker.