Search
Close this search box.
Search

Betere hartzorg door nieuwe inzichten uit declaratiedata

De Nederlandse Hartregistratie (NHR), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Vektis willen nieuwe inzichten halen uit declaratiedata om de kwaliteit en effectiviteit van dotterbehandelingen waar mogelijk te verbeteren. Met dit proefproject moeten zorgverzekeraars en medisch specialisten waardevolle ervaring op doen met het werken met data voor het verbeteren van de zorgkwaliteit van zorg. Bij succes wordt deze werkwijze ook toegepast voor andere hartbehandelingen.

De zorgverzekeraars brengen al langer hun zorgdeclaraties samen bij Vektis. Deze organisatie beschikt daardoor over een uitgebreide database met waardevolle informatie over zorggebruik. De informatie uit deze declaratiedata komt in het proefproject direct beschikbaar voor de medisch specialisten die zich bezighouden met dotterbehandelingen. De nieuwe data moet hen inzicht geven in de geleverde zorg binnen en buiten de ziekenhuizen, bijvoorbeeld in de vorm van landelijke trends en verschillen tussen ziekenhuizen.

Beantwoorden vragen over hartzorg

De medisch specialisten in de NHR-registratiecommissie dotterbehandelingen zetten hun expertise in om vragen te definiëren die met de Vektis-data kunnen worden beantwoord. Die vragen moeten onder andere meer inzicht geven in vervolgbehandelingen zoals re-operaties, heropnames of medicatiegebruik. Met deze inzichten kan de kwaliteit van zorg verder worden verbeterd.

Dennis van Veghel, directeur-bestuurder van de NHR, verwacht dat de Vektis-data nieuwe inzichten kunnen toevoegen. Met name omdat deze data breder zijn dan alleen ziekenhuisdata, bijvoorbeeld met gegevens over medicijngebruik. “Zonder extra administratieve lasten krijgen we meer en nieuwe inzichten over onze behandelingen.”

De NHR wil deze werkwijze op termijn ook toepassen op andere registraties die zij ondersteunt, zoals voor bypass operaties, de implantatie van een pacemaker, transkatheter of operatieve aortaklep-vervangingen. In 2019 werden in Nederland alleen al ruim 40.000 dotterbehandelingen en stentplaatsingen uitgevoerd. Het aantal Nederlanders met een chronische hart- of vaatziekte neemt naar verwachting toe naar 1,9 miljoen in 2030.

Kwaliteit inzichtelijk via declaratiedata

De betrokken partijen hechten veel belang aan het inzichtelijk maken van de kwaliteit van zorg. Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: “Ziekenhuizen krijgen door het delen van data beter zicht op de factoren die leiden tot de beste resultaten voor de patiënt tegen zo laag mogelijke kosten. Zij kunnen op basis daarvan hun zorg beter en effectiever maken.”

Bovendien komt zo voor patiënten belangrijke informatie beschikbaar die hen inzicht geeft in de uitkomsten van de geboden behandelingen. Dat helpt hen vervolgens om in de spreekkamer het juiste gesprek met de arts te voeren en zo samen tot een goede keuze voor een behandeling te komen. Van Holst: “Deze samenwerking is dus direct in het belang van onze verzekerden.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?