Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Beweegcirkel nu ook in digitale vorm beschikbaar

Dat regelmatig bewegen goed is voor de gezondheid behoeft geen uitleg meer. Behalve dat het goed is voor je conditie kan meer bewegen ook ziekte helpen voorkomen. Voor zorgprofessionals is het nogal eens een uitdaging om patiënten en cliënten in beweging te krijgen. Daarvoor ontwikkelde het Kenniscentrum Sport & Bewegen de Beweegcirkel. Een fysieke tool waarvan nu ook in een digitale variant beschikbaar is.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Waar het aansporen van mensen om meer te bewegen vroeger voorbehouden was aan met name fysiotherapeuten en sportinstructeurs, maakt bewegen vandaag de dag steeds vaker onderdeel uit van behandelingen die door zorgverleners in de eerste en tweede lijn voorgeschreven worden. De beweegcirkel is een van oorsprong fysiek hulpmiddel, gebaseerd op de beweegrichtlijnen van De Gezondheidsraad, waarmee zorgverleners inzicht krijgen in het beweeggedrag van hun cliënten. Dat maakt het voeren van het gesprek met de patiënt over (on)voldoende bewegen een stuk eenvoudiger.

Digitale beweegcirkel

De digitale variant van de beweegcirkel die nu beschikbaar is, biedt nog meer voordelen. Het feit dat de beweegcirkel daardoor ook te gebruiken is tijdens digitale consulten is, gezien de coronacrisis en alle (contact)beperkende maatregelen, is in deze tijd meteen niet het minste.

Met de digitale beweegcirkel kunnen zorgverleners alle beweegcirkels van hun patiënten op één centrale plek bekijken en analyseren. Patiënten kunnen online hun eigen beweegcirkel op elke gewenst moment inzien.

Beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen waarop de cirkel gebaseerd is, zijn in 2017 samengesteld door De Gezondheidsraad. Deze richtlijnen waren het resultaat een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. De beweegcirkel bevat vijf stappen. Het doorlopen van deze stappen geeft inzicht in het huidige beweeggedrag, helpt plannen te maken om meer te bewegen en helpt om dat vervolgens ook vol te houden.

Stap 1: Wat doe jij op een dag?
Stap 2: Welke beweegactiviteiten kun je doen?
Stap 3: Wat past in jouw dag?
Stap 4: Ga ervoor!
Stap 5: Welke vervolgstap zet jij?

Informatieve video over de beweegcirkel

De ervaring heeft inmiddels geleerd dat de cirkel door veel verschillende professionals wordt ingezet. Meer informatie over de cirkel, in fysieke en digitale variant, is hier te vinden.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen