Bewindslieden VWS: 'koude' technologie helpt bij 'warme' zorg

17 april 2018
pexels-photo-921778
Innovatie
Nieuws
Technologie gaat volgens minister Hugo de Jonge (VWS) helpen de zorg in te richten zoals we het eigenlijk zouden willen. “Tien jaar geleden waren de technologische ontwikkelingen nog niet zo ver dat dit ook inderdaad kon. Nu, met draadloos internet en smartphones, kunnen we opeens ons werk écht rond de patiënt organiseren, waar en wanneer het de patiënt zelf uitkomt. Koude’ technologie gaat bijdragen aan ‘warme’ persoonlijke zorg.”

Zorg loopt achter met technologie

Momenteel loopt de sector nog achter bij de inzet van technologie, ziet Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg & Sport. “Dat we digitaal een afspraak maken om ons paspoort bij de gemeente op te halen, vinden we heel gewoon. Maar de meeste artsen bellen we nog voor een afspraak. De mogelijkheden zijn er, nu nog het benutten ervan. Voorbeelden zijn er oneindig, denk aan 3D-geprinte medicijnen.” Ook staatssecretaris Paul Blokhuis vindt dat de zorgsector met zijn tijd mee moet blijven gaan. Zijn focus ligt daarbij op de geestelijke gezondheidszorg, waar hij onder meer streeft naar een programma om gegevensportalen van ggz-instellingen sneller voor cliënten te ontsluiten (VIPP-GGZ). “Daar is al aangetoond dat een behandeling die deels door technologie wordt ondersteund, tot betere resultaten kan leiden.”

ICT geen keuze maar noodzaak

Het gebruik van ICT-toepassingen in de zorg is niet zozeer een keuze, maar pure noodzaak gezien het vergrijzing én verwachte tekort aan werknemers in de sector, stellen de drie bewindslieden. “We moeten de zorg zo slim mogelijk inrichten en overbodig werk zien te voorkomen. Daarbij staat voorop dat mensen de best mogelijke zorg op het juiste tijdstip en de juiste plaats moeten kunnen ontvangen.” Om e-health beter te implementeren wil VWS het voor iedereen aantrekkelijker maken om de stap naar innovatieve technologie in de zorg te zetten. “Bijvoorbeeld door goede initiatieven in de schijnwerpers te zetten zodat anderen geïnspireerd raken en deze zelf ook overnemen,” licht minister Bruins toe. “We vinden vaak liever het wiel nog een keer uit zodat het ons eigen wiel is, dan dat we iets van de buren overnemen.” Dit laatste kan onder meer via de ‘Health Deals’: afspraken waarin zorgverleners, patiënten, verzekeraars en bedrijven gezamenlijk met de overheid optrekken om innovatie in de zorg te stimuleren. Meer weten: lees het complete interview met de drie bewindslieden in het op 17 april uitgekomen ICT&health 2. Kijk hier voor soorten abonnementen.