Big data brengt gevaarlijke combinaties medicatie snel in kaart

Het gebruik van de analysemogelijkheden die big data-toepassingen bieden, blijkt te kunnen zorgen voor een duidelijke verbetering van het onderzoek naar gevaarlijke combinaties van medicatie. Momenteel is het in kaart brengen van de (gevaarlijke) bijeffecten van combinaties van medicatie voor patiënten vaak nog een langdurig proces van trial-en-error, daar waar de bijeffecten van een afzonderlijk medicijn meestal wel redelijk goed inzichtelijk zijn.

Wetenschappers van het Columbia University Medical Center en het Data Science Institute hebben de ontwikkelingen in big data analyse meet ducces aangegrepen om de effecten van combinaties van medicijnen geautomatiseerd te vinden, zo blijkt uit hun recente publicatie in het Journal of the American College of Cardiology.

Wanneer patiënten problemen melden met medicatie, ook met combinaties, dan wordt dit over het algemeen centraal geregistreerd. Het is echter, zo stelden de onderzoekers, lastig om op de onmiddellijk dodelijke combinaties na is de combinatie-effecten (QT-DDI’s, ofwel QT interval-prolonging drug-drug interactions) te destilleren uit de enorme hoeveelheid van rapportages en combinaties van medicijnen.

Verhoogde kans op hartfalen

In de publicatie onder de naam ‘Coupling Data Mining and Laboratory Experiments to Discover Drug Interactions Causing QT Prolongation’ geven de twee groepen onderzoekers aan dat zij dankzij de inzet van data analytics snel acht combinaties van medicijnen vonden die een verhoogde kans op hartfalen geven. Er werden maar liefst 1,8 miljoen rapportages en EPD’s doorzocht, met 1,6 miljoen ECG’s van 380.000 hartpatiënten.

Uit verder onderzoek naar het effect van een combinatie in het laboratorium – waarbij geïsoleerde hartcellen werden gebruikt – bleek dat die combinatie in sommige patiënten de normale elektrische activiteit van de hartcellen verstoorden. Het ging in dit geval om een antibioticum (Rocephin) en Prevacid, een veelgebruikte maagzuurremmer. Van geen van beiden was enige effect op het hart bekend.

Wat de onderzoekers het meest verraste, is dat je van een database met miljarden datapunten uitkomt op een voorspelling dat twee moleculen samen de functies van een eiwit in een enkele hartcel kunnen veranderen, aldus Nicholas Tatonetti, assistant professor biomedische informatica aan het Columbia University Medical Center. "Dat betekent dat deze algoritmes zeer bruikbaar zijn in medisch onderzoek."

Bevindingen nog niet voldoende

In het hoofdredactioneel commentaar van het nummer van de Journal of the American College of Cardiology waarschuwt Dan Roden, arts bij Vanderbilt University Medical Center dat de bevindingen an sich nog niet voldoende zijn als advies voor artsen en patiënten om de combinatie van medicijnen niet meer te gebruiken. Hij is wel enthousiast over de big data-analyse-aanpak, maar vindt dat de resultaten eerst met klinisch onderzoek gevalideerd dienen te worden .

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?