Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
3 september 2018
Artikel delen

Big data studie migraine geeft nieuwe inzichten

Chronische migraine kan wel eens de trigger zijn voor angst en depressie en niet, zoals vaak wordt aangenomen, andersom. Dat blijkt uit een nieuw studie door Healint in samenwerking met Novartis. Bij het onderzoek werd gebruik gemaak van de app Migraine Buddy, een geavanceerd migraine- en hoofdpijn trackingdagboek-app ontworpen door neurologen en datawetenschappers.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor het onderzoek analyseerden de betrokken wetenschappers de data van meer dan één miljoen gebruikers van Migraine Buddy. Daaruit kwam naar voren dat bij 43 procent van de migraine-aanvallen angst (37%) en depressie (20%) optrad. De resultaten lieten ook zien dat de helft van de patiënten met 15 of meer migraine-dagen per maand, aangaf last te hebben van angst en depressie. Voor patiënten met vier of minder migraine-dagen gold een percentage van 34 procent.

Inzichten via big data

Volgens de onderzoekers stellen de nieuwe via big data analyses verworven inzichten artsen in staat betere behandelmethodes te ontwikkelen voor migraine-patiënten. Migraine wordt steeds minder gezien als hoofdpijn en steeds meer als neurologische aandoening. Naar schatting lijden er wereldwijd een miljard mensen aan migraine. In Nederland waren in 2016 waren er 266.400 personen met migraine bekend bij de huisarts. Doorgaans worden vrouwen vaker getroffen door migraine dan mannen.

AI en machine learning

Migraine Buddy is enkele jaren geleden ontwikkeld door het Singaporese Healint. Deze organisatie biedt een platform en diensten om mensen te helpen hun neurologische ecosysteem beter te begrijpen en beheersen. De app telt wereldwijd circa één miljoen gebruikers en ruim 100 miljoen geregistreerde migraine-dagen. Migraine Buddy maakt gebruik van AI- en machine learning technologie om real-time data te kunnen genereren.

Het Zwitserse medische bedrijf Novartis startte in eigen land een proef waarbij zijn medewerkers de beschikking kregen over een exclusieve versie van Migraine Buddy, inclusief gepersonaliseerde mogelijkheden tot digital coaching. Uit aan de proef gekoppeld onderzoek bleek eerder dit jaar dat 60 procent van werknemers die lijden aan ernstige migraine, gemiddeld een week werk per maand missen. De kosten aan gemiste werktijd bedragen 27 miljard euro in Europa op jaarbasis, 20 miljard dollar in de VS.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen