Bill Gates kaapt health executive weg bij Apple

14 augustus 2019
28-2-2018-apple-researchkit2-1024x550
Privacy
Nieuws

Apple koestert al jaren een diepe interesse in zorgtechnologie. Voormalig CEO en oprichter van Apple Steve Jobs overleed zelf in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Jobs stond bekend om zijn passie voor gezondheid en technologie.

De voorbije jaren investeerde Apple flink in software en diensten die moeten leiden tot een democratisch, transparant systeem van zorgaanbod en zorgvraag waarbij de consument, min of meer, volledig in controle is over zijn eigen gezondheid.

Dit wordt geruggesteund door oplossingen die zijn ontwikkeld door Apple in samenwerking met toonaangevende universiteiten en onderzoeksinstellingen. Met name de Apple Watch vervult hierin een belangrijke rol.

Zorgtechnologie voor ontwikkelingslanden

Dr. Andrew Trister kwam in 2016 in dienst bij Apple, kort na de lancering van de eerste Apple Watch. Binnen Apple werkte Trister aan speciale projecten. Zo werkte hij onder andere aan een project waarbij werd onderzocht in hoeverre consumententechnologie zou kunnen bijdragen aan het opsporen van dementie. Dit project loopt nog steeds en vindt plaats in samenwerking met het farmaceutische bedrijf Eli Lilly en startup Evidation.

Trister heeft de overstap naar de Bill & Melinda Gates Foundation bevestigd. Binnen de stichting zal hij op zoek gaan naar bedrijven die zorgtechnologie ontwikkelen om gezondheidsproblemen in ontwikkelingslanden, met name in India en Afrika, aan te pakken. Daarbij zal worden ingezet op zaken als virtuele consulten, betaalbare en toegankelijke diagnostiek en kunstmatige intelligentie.

Enkele jaren geleden ontving het Wageningse bedrijf In2Care  ruim tien miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation voor onderzoek naar een elektrostatisch geladen coating waarmee muggen kunnen worden uitgeschakeld, ook muggen die resistent zijn tegen insectiden. Hierbij werd samengewerkt met wetenschappelijke instituten in Afrika.