Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Binnen twee jaar Europese norm voor e-health

De Europese Commissie stimuleert internationale samenwerking op het gebied van e-health en andere digitale zorgtoepassingen, om zo tot betere validatie van nuttige en gebruiksvriendelijke toepassingen te komen. Binnen twee jaar moet er een Europese norm liggen met kwaliteitscriteria voor de inmiddels honderduizenden gezondheidsapps.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Onderdeel van de ambitie van de Commissie is de oprichting van een projectgroep, bestaande uit experts uit diverse landen. Het doel van de vanuit het CEN (de Europese standaarisatiecommissie) geïnitieerde werkgroep is om samen standaarden te formuleren waar aan gezondheid of welzijn gerelateerde e-health toepassingen aan moeten voldoen. Vanuit het National e-health Living Labb (NeLL) zitten Petra Hoogendoorn en Cynthia Hallensleben van deze groep, zo maakt de validatie-organisatie bekend.

In Nederland heeft standaardeninstituut NEN een werkgroep opgericht die ook bijdraagt aan de Europese standaard. NEN roept Nederlandse belanghebbenden zoals zorgprofessional en patiënten op om aan de werkgroep deel te nemen. Het instituut geeft daarbij aan dat vooral ontwikkelaars/ gebruikers/ leveranciers/ dienstverleners van apps voor sport, voeding en wellness nog in de werkgroep ontbreken.

Uitgangspunten voor e-health apps

Op dit moment wordt vooral onderzoek gedaan naar applicaties die al beschikbaar zijn voor een breed publiek, terwijl het volgens het NeLL veel efficiënter en veiliger zou zijn als tools ontwikkeld worden op basis van een aantal breed gedragen uitgangspunten waaraan e-health apps moeten voldoen. Verschillende partijen in binnen- en buitenland zijn al met elkaar in gesprek om deze uitgangspunten op te stellen in de vorm van standaarden. Daar komt nu het CEN-initiatief bij.

In dit kader is mede door het NeLL tijdens het Symposium on Digital Health in Hong Kong begin juni ook de ‘International Society of Digital Health’ officieel opgericht. Dit internationale netwerk bestaat uit experts op het gebied van digitale zorg zoals artsen, data-experts, wetenschappers, economen. Doel van de oprichters is om de zorg te moderniseren en te personaliseren op een veilige en effectieve manier. Om hiertoe te komen, worden de komende tijd wereldwijd onderzoeken op het gebied van e-health toepassingen met elkaar verbonden om zo op grotere schaal te kunnen innoveren en samen impact te realiseren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen