Blended e-health oplossing voor lichte psychische klachten

Zorgverzekeraar Just heeft een app gelanceerd voor mensen met (lichte) psychische klachten. Via App de Coach, een smartphone app, kunnen deze personen een zelftest uitvoeren. Op basis van de resultaten van die online test ontvangen zij vervolgens adviezen, informatie over zelfhulpmodules en kunnen ze chatten of beeldbellen met een coach. App de Coach is ontwikkeld door zorgverzekeraar Just in samenwerking met Medicinfo.

Om te voorkomen dat relatief lichte psychische klachten zoals stress, piekeren en slaapproblemen, tot ernstigere mentale klachten leiden, is snel en tijdig ingrijpen van groot belang. Wachttijden door een gebrek aan capaciteit nopen tot andere, creatieve en innovatieve oplossingen. Blended e-health tools, zoals de nu ontwikkelden App de Coach, zijn daarbij natuurlijk een bewezen en voor de hand liggend alternatief.

Blended e-health

Vanuit de gedachte om snel in te grijpen bij klachten hebben zorgverzekeraar Just en Medicinfo App de Coach ontwikkeld. Een blended e-health oplossing waarmee Just-verzekerden met lichte psychische klachten zelf aan de slag kunnen. Voor de Just, een onderdeel van zorgverzekeraar CZ, was het aanbieden van een blended e-health oplossing een belangrijke voorwaarde. Cliënten moeten namelijk naast online hulp ook de mogelijk krijgen om laagdrempelig persoonlijk contact met een deskundige te zoeken als ze dat willen.

Cliënten van de zorgverzekeraar die App de Coach willen gebruiken kunnen de app gratis downloaden uit de App Store (Apple/iOS) of Google Play (Android). Vervolgens vult de gebruiker een korte zelftest in om inzicht te krijgen in zijn of haar mentale gezondheid. Die test kan betrekking hebben op somberheid, angst, slaap en andere klachten.

Advies op maat

De resultaten van de test vormen de basis voor een advies op maat van een deskundige zorgverlener. Die adviezen kunnen variëren van het volgen van een online zelfhulpmodule, met persoonlijke adviezen en oefeningen, tot persoonlijk contact met een deskundige. Dat laatste kan bijvoorbeeld via chat of beeldbellen. Voordeel is dat cliënten op elk moment, ook in de avonden en weekenden, een gesprek met een coach kunnen aanvragen.

Blijkt dat de psychische klachten ernstiger zijn, dan adviseert de coach om een afspraak te maken bij de huisarts of psycholoog. Door deze stepped care aanpak worden mensen niet ‘zwaarder’ behandeld dan nodig is. Dat is niet alleen prettiger en sneller, maar ook kostenbesparend.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?