Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Antonius heeft een geavanceerde bloedanalyse-straat in gebruik genomen waardoor meer mensen kunnen worden geholpen en de uitslag sneller bekend is.

Bloedanalyse-straat Antonius levert snel en betrouwbaar uitslag

Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Antonius heeft woensdag 15 november een geavanceerde bloedanalyse-straat in gebruik genomen. Dat betekent dat vanaf die datum buisjes met bloed volautomatisch worden verwerkt. De nieuwe werkwijze bevordert de doorstroming, verkort de verwerkingstijd en vermindert de kans op fouten. “Deze vernieuwing komt de betrouwbaarheid van onze bloeduitslagen ten goede. Het KCL is weer helemaal up-to-date”, vat klinisch chemicus Marjon Smit samen.

In de nieuwe bloedanalyse-straat zijn de belangrijkste analyzers aan elkaar gekoppeld en voorzien van een lopende band. Daardoor worden bloedbuizen volautomatisch gesorteerd, gecentrifugeerd, bewerkt en geanalyseerd. Daarnaast is de chemie-apparatuur volledig vernieuwd. Al met al zijn uitslagen sneller digitaal bekend bij de aanvrager.

Snelheid en kwaliteit bloedanalyse-straat

De automatisering van het bloedanalyseproces binnen Antonius verhoogt de efficiëntie. Buisjes bloed worden razendsnel onderzocht; na aankomst van de buizen op het lab is vaak de uitslag al binnen een uur bekend. “Die termijn geldt nu nog alleen voor spoedaanvragen, maar straks dus voor vrijwel alle analyses”, vertelt Marjon Smit.

Dankzij de hogere doorloopsnelheid neemt de capaciteit van het KCL flink toe. Gemiddeld onderzoeken ze zo’n 1500 buisjes bloed per dag, maar nu kunnen ze een verdubbeling van dat aantal ook prima aan. Een ander groot voordeel van deze automatiseringsslag is de kleinere kans op fouten. “Minder mensenhanden betekent minder fouten en dat bevordert de patiëntveiligheid”, volgens Marjon Smit. Bijkomend voordeel is dat analisten nu meer tijd krijgen om afwijkende waarden te controleren.

Ontwikkeling bloedanalyse-straat

Door het proces van bloedafname te automatiseren kan het verplegend personeel de vrijgekomen tijd aan andere zorgtaken besteden. Een belangrijke ontwikkeling, gezien de almaar groeiende zorgvraag en personeelstekorten. Eerder heeft Vitestro al het eerste autonome apparaat voor bloedafname ontwikkeld.

Enkele maanden geleden startte het OLVG met het gebruik van het bloedafnameapparaat dat door Vitestro is ontwikkeld. De fabrikant van deze robot heeft nu bekend gemaakt dat de komende maanden een wereldwijde klinische test wordt gehouden. Het bloedafnameapparaat combineert op AI gebaseerde, echogeleide 3D-reconstructie met het gerobotiseerd inbrengen van een naald. Daardoor kan een nauwkeurige en consistente bloedafname worden gegarandeerd.

Doorontwikkeling

De wereldwijde klinische test met het bloedafnameapparaat gaat twee jaar duren. Doel van de A.D.O.P.T. studie is naast het testen ook het verzamelen van feedback en eventuele verbeterpunten om de robot verder door te kunnen ontwikkelen. Ook wordt de veiligheid van het systeem nog meer onder de loep genomen.

Om het apparaat klaar te stomen voor de benodigde (CE) certificeringen zodat het in de praktijk breed kan worden ingezet, moet het uiteraard voldoen aan de hoogste prestatie- en veiligheidsstandaarden. De fabrikant verwacht de benodigde CE-certificering tegen het einde van 2024 te kunnen behalen.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?