BlueSeal MRI’s besparen 1,9 miljoen liter Helium

4 juni 2024
Diagnostiek
Nieuws

Philips heeft inmiddels 1.111 BlueSeal MRI’s scanners met een 1.5 Tesla-magneet geïnstalleerd. De meest recente MRI van dit type werd in gebruik genomen in het Vida Imaging & Breast Center in Bayamón, Puerto Rico. Omdat deze MRI’s heliumvrij opereren hebben ze sinds de eerste installatie in 2018 al ongeveer 1,9 miljoen liter vloeiblaar helium bespaard.

Behalve duurzaamheid, is een ander belangrijk kenmerk van dit type MRI het feit dat het gebruik van BlueSeal magneten, die 900 kilo lichter zijn, de deur openen voor plaatsing van MRO-scanners op locaties waar dat door natuurlijke omstandigheden normaal niet mogelijk is, zoals in Puerto Rico dat regelmatig geteisterd wordt door tropische stormen.

Wereldwijde acceptatie

In 2018 was Philips naar eigen zeggen het eerste bedrijf dat wereldwijd het eerste MRI-systeem zonder helium door een verzegelde magneet heliumvrij aanbood. De Ingenia Ambition X 1.5MR beloofde een sterk verbeterde productiviteit door een volledig verzegelde BlueSeal magneet technologie en workflow-innovaties. De eerste commerciële installatie van de Ingenia Ambition X werd toen voltooid in Spital Uster Hospital in Zwitserland.

Onlangs is in Puerto Rico dus de 1.111e heliumvrije MRI met BlueSeal magneettechnologie opgeleverd. "De installatie van de Philips MR 5300-scanner in het Vida Imaging & Breast Center in Puerto Rico, laat de wereldwijde acceptatie van deze innovatieve technologie zien”, aldus Ruud Zwerink, Business Leader MR bij Philips.

De BlueSeal magneettechnologie zorgt niet alleen voor verbeterde diagnostische mogelijkheden, het is tegelijkertijd ook een antwoord op de groeiende bezorgdheid over verstoringen van de toeleveringsketen van helium. Het systeem heeft sinds de introductie, zes jaar geleden, wereldwijd zo’n 1,9 miljoen liter vloeibaar helium bespaard.

Een BlueSeal-magneet kan op een gecontroleerde manier worden uitgeschakeld en weer aangezet zodat geen vloeibaar helium verloren gaat. Dit betekent dat de magneet exact op het moment dat die nodig is voor het onderzoek van patiënten, kan worden opgestart. Het Vida Imaging & Breast Center, dat een breed scala aan medische beeldvormingsservices biedt, is een belangrijke aanwinst voor de gemeenschap die patiënten op het afgelegen eiland Puerto Rico helpt hoogwaardige gezondheidszorg te krijgen.

7 liter vloeibaar helium

Voor een conventionele MRI-scanner is tot 1.700 liter vloeibaar helium nodig, waarvan een groot deel verloren kan gaan als de magneet periodiek moet worden uitgeschakeld. Voor de productie van een Philips BlueSeal-magneet is slechts 7 liter vloeibaar helium nodig waarvan niets verloren gaat, zelfs niet tijdens een zogenaamde 'magnet quench', een plotseling verlies van supergeleiding in de magneetspoel waardoor het vloeibare helium snel begint te koken.

De AI-compatibele EasySwitch-technologie van Philips zorgt altijd voor het overzichtelijk uitschakelen en het opnieuw inschakelen van de magneet zodra het gevaar geweken is.

Door innovation partner