Search
Close this search box.
Search

Digitale Bodymaptool van Nivel wint innovatieprijs

Nivel heeft de ‘bronzen’ Bert Huiskamp Innovatieprijs gewonnen met de digitale Bodymaptool. Onderzoeker Hennie Boeije nam de prijs ontvangst tijdens het Festival Chronisch Gezond in de sfeervolle Verkadefabriek in Den Bosch. Elke twee à drie jaar wordt de prijs door het Agis Innovatiefonds toegekend aan een vernieuwend project of product dat veel impact heeft.

De digitale Bodymaptool, die werkt met een chatrobot, heeft een bijzondere waardering gekregen met de bronzen innovatieprijs van Agis. Met de Bodymaptool kunnen jongeren met een chronische aandoening op een digitale, visuele manier op de afbeelding van een lijf aangeven wat zij ervaren en wat zou kunnen helpen bij de behandeling van hun aandoening. Onderzoek toont aan dat dit soort vormen van e-health bijdraagt aan de mentale gezondheid van jongeren met chronische ziekten.

Inspirerende innovatie in gezondheidsdomein

Een bodymap is een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst kunnen aangeven wat een behandeling met hen doet. De betrokkene doorloopt een aantal stappen en de chatrobot vertelt per stap hoe het verdergaat. Deze chatrobot stelt vragen over hoe het met iemand gaat, wat iemand leuk vindt en welke invloed de behandeling heeft.

De digitale gesprekstool is speciaal ontwikkeld voor jongeren en hun zorgverleners. ‘Een product dat voor de eindgebruikers mooi en betekenisvol is én bovendien een project dat een prikkelend en inspirerend voorbeeld is voor vele anderen in het gezondheidsdomein’, zo wordt de prijswinnende innovatie omschreven. De tool is mede ontwikkeld door Femke van Schelven, die haar promotieonderzoek dat ze bij het Nivel uitvoerde, hieraan heeft gewijd. De tool is vrij beschikbaar op de Nivel website.

Klachten visueel maken op Bodymaptool

Jongeren en zorgverleners hebben meegedacht over de onderwerpen die in de Bodymaptool en hoe die optimaal konden worden gevisualiseerd. Ook zijn ze constant betrokken geweest bij het tussentijds testen van de tool. Iedere 2 á 3 jaar reikt het Agis Innovatiefonds de Bert Huiskamp Innovatieprijs uit. De prijs kent drie varianten – de eerste, tweede en derde prijs – waaraan verschillende geldbedragen zijn verbonden. Met de het geldbedrag van 2.500 euro (derde prijs) kan het het Nivel de impact van de Bodymaptool verder vergroten. De prijs is tevens een eerbetoon aan Bert Huiskamp, voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van het Agis Innovatiefonds.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?