Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Boezemfibrilleren meten met een app

Het Hartcentrum van OLVG ontwikkelde een app voor patiënten met boezemfibrilleren. De app meet de hartslag en laat vervolgens weten of de patiënt mogelijk boezemfibrilleren heeft.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De gegevens kunnen na de meting worden verstuurd naar de behandelend cardioloog  in OLVG. ‘De app geeft aan of eventuele klachten door boezemfibrilleren komen. Hierdoor krijgen we meer inzicht in de relatie tussen klachten en het hartritme. Daardoor kunnen we de behandeling beter afstemmen’, aldus cardioloog Jonas de Jong.

De app meet twee minuten lang de hartslag van de patiënt door de camera in de smartphone. Hierna volgt de uitslag van de meting. Wanneer een onregelmatig hartritme is geconstateerd geeft de app dit aan en stuurt dit vervolgens door naar de behandelend cardioloog in OLVG.

De app heeft ook een informatieve functie dankzij de animaties van de werking van het hart en de uitgebreide FAQ’s over de aandoening. Via de contactfunctie kan de patiënt de meetresultaten direct sturen naar de cardioloog van OLVG.

Testfase

Hoewel de app in de Apple Store te vinden is, is hij vooralsnog bedoeld voor patiënten van OLVG met gediagnosticeerd boezemfibrilleren.  De Jong: ‘Het is geen screeningstool, daarvoor moeten we de app nog verder ontwikkelen. Maar op termijn is dit wel het streven. We zitten nu in de testfase.  We zijn bezig met het CE-keurmerk.’ Het Amsterdamse ziekenhuis ziet zo’n 3000 patiënten per jaar met  boezemfibrilleren. In Nederland leven ongeveer 200.000 mensen deze diagnose. De aandoening is potentieel gevaarlijk omdat het hartfalen of een beroerte kan veroorzaken.

Het Hartcentrum van het OLVG is een multidisciplinaire afdeling van het OLVG voor cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Het is het grootste hartcentrum van Amsterdam. De artsen onderzoeken en behandelen patiënten met uiteenlopende hart- en vaataandoeningen.

Bekijk hier de uitgebreide video over boezemfibrilleren.

###atriumfibrilleren###

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen