Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

BovenIJ, Philips willen zorg-op-afstand bieden

Het Amsterdamse BovenIJ ziekenhuis gaat samen met andere zorg- en welzijnsprofessionals een integrale zorg- en welzijnsoplossing bieden aan de inwoners van Amsterdam-Noord. Het ziekenhuis kijkt samen met Philips naar de haalbaarheid en mogelijkheden voor digitale informatie-uitwisseling om integrale zorg en welzijn te ondersteunen met e-health. Zo moet continue monitoring van patiënten in de thuissituatie leiden tot minder ziekenhuisopnames.

Met een gezamenlijk programma programma willen BovenIJ en Philips zorg-op-afstand en op maat bieden die continue beschikbaar is, ongeacht de locatie, en de informatie-uitwisseling tussen zorgverleners bevorderen. Het doel is om zo zorgverleners met en rondom een patiënt in staat te stellen om gemakkelijker samen te samenwerken en gegevens uit te wisselen. De focus van het programma ligt in eerste instantie op chronische zorg voor cardiologische en COPD-patiënten. Later wordt uitbreiding naar andere patiëntengroepen bekeken.

Triple Aim-doelen

De twee samenwerkingspartners hopen tegemoet te komen aan wat zij ‘uiteenlopende gezondheidsproblematiek’ in Amsterdam-Noord noemen. Vanuit het triple-aim programma ‘Beter Samen in Noord’ werken Philips en het BovenIJ ziekenhuis aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners. Verder zijn een betere patiëntervaring, meer tevreden zorg- en welzijnsverleners en beheersbare kosten belangrijke doelen.

De beoogde samenwerking start met de ontwikkeling van een integraal digitaal zorgpad om cardiologische en COPD-patiënten op afstand te kunnen begeleiden. Hieronder vallen bijvoorbeeld patiënten met chronisch hartfalen en hypertensie. Verschillende e-health applicaties worden ingezet om patiënten te begeleiden en zorgverleners te ondersteunen bij het maken van beslissingen. Het uitgangspunt bij deze zorg-op-afstand is dat het zoveel mogelijk aansluit bij bestaande werkprocessen en een meerwaarde biedt voor patiënten.

Zorg-op-afstand brengt ziekenhuis dichterbij

Edwin van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur van het BovenIJ ziekenhuis hoopt met de e-health toepassingen patiënten beter op afstand te kunnen behandelen, zo vermijdbare ziekenhuisopnames te voorkomen en poliklinische herhaalbezoeken te verminderen. “Patiënten komt hierdoor dichter bij het ziekenhuis en andere zorgaanbieders te staan, zonder dat ze daadwerkelijk in het ziekenhuis hoeven te komen. Mocht dit succesvol blijken, dan starten we met het opschalen naar een bredere groep patiënten met andere chronische aandoeningen.”

Henk Valk, CEO Philips Benelux, ziet dat zorgaanbieders hun zorg anders aan het inrichten zijn om een hoge kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren, informatie beter te kunnen ontsluiten en toegankelijker te maken. “Wij zijn zeer verheugd om hier samen met het BovenIJ ziekenhuis over na te denken en strategische ondersteuning te bieden met onze connected care-oplossingen. Samen werken we zo aan betere uitkomsten, hogere efficiëntie en meer tevreden patiënten en zorgpersoneel.”

Integrale monitoring patiënten

In de samenwerking worden onder andere de oplossingen van VitalHealth ingezet, dat sinds 2017 onderdeel is van Philips. Aansluitend aan de ontwikkeling van monitoring en begeleiding van patiënten met chronische ziekten, verkennen de partijen de mogelijkheden voor integrale monitoring van patiënten bij acute zorg met de monitoringsoplossing IntelliVue Guardian van Philips.

Hierbij worden gemonitorde patiëntgegevens gecombineerd met patiëntdata. Eventuele verslechtering van een patiënt wordt direct gedetecteerd en automatisch doorgegeven aan de zorgverleners. Dit dient als eerste stap in de realisatie van de uiteindelijke visie om vitale functies van patiënten van IC tot en met de thuissituatie naadloos te kunnen monitoren. Dergelijke continue monitoring wordt in het ziekenhuis al toegepast, onder meer op de IC-afdeling van het Radboudumc in Nijmegen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen