BproCare, SPAR willen ouderen ondersteunen met tablet

27 juni 2019
Bprocare-Spar-tablet
Ouderenzorg
Nieuws

Ouderen wonen langer thuis en organiseren hun zorg en ondersteuning steeds meer zelf. Daar kan slimme technologie bij helpen. En dat is ook wat met het project wordt beoogd, aldus de initiatiefnemers: e-health met een vertrouwd gezicht. BproCare en SPAR voorzien in dit kader 80 ouderen in Rotterdam - Centrum en Kralingen-Crooswijk en in Bilthoven van een gratis tablet.

Het device is voorzien van makkelijk bedienbare apps waarmee ouderen bij de SPAR hun boodschappen kunnen bestellen, makkelijk een noodsignaal kunnen uitsturen of heel eenvoudig contact opnemen met zorg of welzijn via het zorgplatform van BproCare. Ook mantelzorgers kunnen via het apparaat betrokken worden bij de zorg voor de senioren.

De boodschappendienst van de SPAR werkt met vaste bezorgers die op deze manier ook persoonlijk contact hebben met de ouderen en tijd maken voor een praatje. Ook het contact met zorg en welzijn via het BproCare tablet, biedt iets extra’s: een druk op de knop is genoeg en voor wie dat fijn vindt, is beeldbellen mogelijk. Een stagiair of vrijwilliger van de betrokken welzijnsorganisaties helpt de ouderen bij het instellen en leren omgaan met de tablet.

Tablet faciliteert veiligheid, gemak

De tablet moet bijdragen aan zaken zoals veiligheid en gemak en - zo nodig - de juiste ondersteuning en zorg voor thuiswonende ouderen. De 80 bij het project betrokken senioren gaan uitproberen of de theorie ook in de praktijk werkt. Over een half jaar kijken de betrokken partijen of ouderen er ook echt iets aan hebben en of ze de tablet gebruiken.

tab hand 300

De tablet die BproCare en SPAR op proef leveren aan een groep senioren.

BproCare - die de tablets verstrekt - en de SPAR (de boodschappen- en maaltijdservice) hebben ook samenwerking gezocht met welzijnsorganisaties, met name WMO Radar en de Vrijwilligerswinkel in Rotterdam en Mensdebilt in Bilthoven. Ook is er samenwerking met zorgaanbieders zoals huisartsenpraktijk Levinas in Kralingen en Bilthuysen in Bilthoven. Ook de gemeente Rotterdam en de Bilt zijn nauw bij het project betrokken. Mogelijk sluiten nog meer partners aan en kunnen de tablets worden uitgebreid met meer mogelijkheden.

Project Memorylane

In de Rotterdamse wijken Centrum en Overschie krijgen 50 ouderen een gratis tablet, zo werd begin juni bekend. Deze Memorylane is vormgegeven als een fotolijst en biedt speciaal ontwikkelde voorzieningen voor ouderen om meer in contact te blijven met vrienden en familie. Voorbeelden zijn een persoonlijke agenda waarbij familie op afstand een bezoek kan inplannen, beeldbellen met familieleden of een slim fotoalbum waarmee ansichtkaarten verstuurd en ontvangen kunnen worden. Het porject duurt een half jaar. Ook bij dit project is Wmo radar betrokken, evenals Home Instead Rotterdam. De Memorylane komt uit de koker van Roxelane Care, ontwikkelaar van zorgproducten en concepten.

Begin 2019 jaar liet het kabinet weten de komende drie jaar 90 miljoen euro beschikbaar aan subsidies voor technologie die ouderen helpt langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De subsidies in het kader van E-Health Thuis vallen onder het vorig jaar geïntroduceerde programma Langer Thuis.

In december vorig jaar werd bekend dat de gemeente Rotterdam twee lokale zorgaanbieders subsidie geeft in het kader van ‘Doorbraak eHealth’: zorginstelling Aafje (minirobot Tessa) en Wmo radar (technologische modelwoning). Beide projecten stimuleren volgens de gemeente technologie die oudere Rotterdammers helpt om vitaal te zijn en te blijven. Rotterdam maakte de tijdelijke subsidieregeling voor het stimuleren van het gebruik van bestaande e-health toepassingen in juni 2018 bekend.