Brandwondenzorg Nederland, Philips VitalHealth maken uitkomstenmetingen standaard

3 mei 2019
BWC_wondbehandeling_IMG_4333
Nieuws

Alle volwassen patiënten die in één van de brandwondencentra van Brandwondenzorg Nederland onder behandeling zijn, wordt gevraagd deel te nemen aan het programma. De patiënt ontvangt op vaste momenten vragenlijsten over de kwaliteit van leven, psychisch en lichamelijk functioneren, participatie, werk, pijn en littekens.

De uitkomsten zijn direct inzichtelijk voor betrokken artsen en verpleegkundigen, zodat men weet waar het al wel of nog niet goed gaat met de patiënt, en hoe dit tijdens de behandeling verandert. Op basis daarvan kan het behandelplan eventueel aangepast worden.

Om  patiëntgegevens te kunnen verzamelen, maakt uitkomstenregistratie BORN Burn Centers Outcome Registry the Netherlands) gebruik van Philips VitalHealth QuestManager, een softwareoplossing die ontwikkeld is voor het digitaal verwerken en automatisch analyseren van uitkomstenmetingen, zoals PROMs.

Met het gebruik van de data die QuestManager genereert, hoopt de Brandwondenzorg Nederland in de komende jaren een complete database van uitkomsten op te bouwen, die inzicht geeft in de kwaliteit van leven van de patiënt na het brandwondenongeval of een specifieke aandoening. 

Fase van evaluatie

BORN is inmiddels volledig geïmplementeerd bij alle brandwondencentra die vallen onder Brandwondenzorg.

Tsjitske Haanstra, projectcoördinator van BORN:  “Op basis van de resultaten van de metingen vindt met veel patiënten een nabespreking plaats waarin de doelstellingen in het behandelplan worden opgesteld of aangepast. Daarnaast geeft het inzicht in de kwaliteit van leven voor en na een specifieke operatie. We gaan nu een fase van evaluatie in waarin vragen worden beantwoord als “meten we de juiste uitkomsten en doen we dit met de juiste meetinstrumenten?”. Daarnaast worden de processen rondom de uitkomstmetingen goed onder de loep genomen. Al met al een grote stap voorwaarts om patiëntgerichte zorg en brandwondenzorg naar een hoger niveau te tillen.”