Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Bravis breidt uit met operatiekamer van de toekomst

Het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom breidt haar OK complex uit met een hybride operatiekamer. Een hybride OK is een combinatie van een steriele operatiekamer met ingebouwde high-tech röntgenapparatuur. Deze nieuwe operatiekamer is daardoor geschikt voor bijna alle soorten ingrepen. Van minimaal-invasieve of tot trauma-chirurgie. In bepaalde gevallen kunnen die ingrepen zelfs tegelijkertijd uitgevoerd worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De hybride operatiekamer wordt daarom ook wel de OK van de toekomst genoemd. Het Bravis heeft ook rekening gehouden met de verhuizing ervan. De hybride OK kan straks dus meegenomen worden naar de toekomstige nieuwbouwlocatie van het ziekenhuis.

De afgelopen twee jaar namen onder andere het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en VUMC in Amsterdam ook een aantal hybride OK’s in gebruik.

Betere en nauwkeurigere behandeling

Patiënten kunnen in de hybride OK, zonder naar andere afdelingen verplaatst te hoeven worden, door de radioloog, chirurg en het OK-team behandeld worden. Dankzij ingebouwde high-tech röntgenapparatuur kan tijdens een operatie veel beter, groter en gedetailleerder in het lichaam van de patiënt gekeken worden dan voorheen. De samenwerking tussen chirurg, radioloog en het OK-team wordt daardoor geoptimaliseerd.

Patiënten die in de hybride OK behandeld worden kunnen tijdens een ingreep beter in de gaten gehouden worden. Dankzij de gedetailleerdere röntgenbeelden kan een ingreep nauwkeuriger in kaart gebracht worden. Daardoor worden operaties minder belastend, met een kleinere kans op complicaties en sneller herstel. “Met de komst van de hybride OK gaan we mee met de nieuwste ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat vaatchirurgie in Bravis toekomstbestendig is,” zo stelt vaatchirurg Jeroen Diks. Zo biedt de hybride OK ruimte voor het uitvoeren van innovatieve en complexe sleutelgat chirurgie.

Verbouwing hybride operatiekamer

De verbouwing van de huidige OK 1 in het Bravis tot een hybride OK is een complexe ingreep op zich waarmee op 6 januari gestart is. Verwacht wordt dat de hybride OK op 16 maart voor het eerst in gebruik genomen zal worden.

“OK 1 ligt in het hart van het OK complex. Om de andere operatiekamers te bereiken, zal je altijd OK 1 moeten passeren, ook tijdens de verbouwing. In de tussentijd blijven de overige operatiekamers gewoon in gebruik”, aldus Zorgmanager OK/CSA, William Minderhoud.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen