Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Bravis verstuurt radiologiebeeld voortaan via XDS

Het Bravis ziekenhuis kan sinds begin juni radiologiebeelden digitaal versturen naar het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) via een XDS-koppeling. Deze koppeling staat voor een beveiligd digitaal netwerk om medische documenten en beelden te kunnen uitwisselen tussen zorginstellingen. Er wordt al gekeken naar de optie om andere medische gegevens zoals een verwijsbrief digitaal via XDS te versturen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Bravis ziekenhuis (Roosendaal, Bergen op Zoom) spreekt over een ICT-mijlpaal binnen de zorg. Waar voorheen stapels dvd’s met CT’s, röntgenfoto’s en andere medische beelden van patiënten gebrand en verstuurd moesten worden van Bravis naar het ZRTI, is dat nu overbodig. Deze ontwikkeling is volgens het ziekenhuis uniek in de regio West-Brabant.

XDS-koppeling voorkomt dubbel werk

Keesjan de Bruijne, applicatiebeheerder van het ZRTI, stelt dat door de koppeling veel dubbel werk voorkomen wordt. Voorheen brandde de afdeling Radiologie van het Bravis ziekenhuis medische beelden op een dvd en werden deze naar het ZRTI gebracht. Het ZRTI las deze dvd’s in en zette de beelden in het ZRTI-PACS. “Per dag kostte dit minimaal anderhalf uur van onze tijd. Dankzij de koppeling kunnen de beelden nu rechtstreeks, digitaal gedeeld worden.”

Gerard Groenendijk, zorgmanager Oncologie in Bravis voegt hieraan toe: “Ook voor onze patiënten heeft deze nieuwe ontwikkeling veel voordelen. De patiënt hoeft geen dossier of dvd meer op te vragen bij het ziekenhuis en onder zijn arm mee te nemen naar de andere zorgaanbieder. Alle behandelaars zijn op de hoogte van de meest recente gegevens. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld een onderzoek herhaald moet worden en patiënten kunnen sneller door met hun behandeling.”

Privacy geregeld

Wanneer men bij het ZRTI in het systeem patiëntinformatie zoekt aan de hand van het BSN, dan zien medewerkers alleen beelden als de patiënt bij Bravis daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft geven. Deze toestemming wordt in het elektronisch patiëntendossier (HiX) van Bravis vastgelegd met een ‘vinkje’. Als dat er staat, zal het ZRTI de gedeelde studies kunnen zien. Zonder toestemming kunnen de medewerkers van het ZRTI geen beelden vinden, wanneer zij het register raadplegen.

Beide zorginstellingen, REN (stichting Regionaal Elektronisch Netwerk – West-Brabant) en de betrokken ICT-leveranciers Forcare en Enovation, wordt al gesproken over wat nog meer per XDS verstuurd kan worden. Het ZRTI zou bijvoorbeeld ook graag het operatieverslag en de verwijsbrief digitaal ontvangen. XDS leent zich daar in principe prima voor, reden om dit verder te onderzoeken.

Over XDS

De XDS-standaard ondersteunt uitwisseling van medische documenten en beelden tussen zorginstellingen op een gestandaardiseerde infrastructuur. Leveranciers kunnen op basis van de in het XDS-profiel infrastructuren bouwen die informatie kunnen uitwisselen met XDS-infrastructuren van andere leveranciers.

Het Informatieberaad Zorg heeft in oktober 2017 XDS als standaard voor het digitaal uitwisselen van beelden en patiëntinformatie bekrachtigd als bouwsteen van het huidige informatiestelsel. In veel regio’s wordt gewerkt aan de realisatie van XDS-infrastructuren en in een aantal daarvan is zo’n infrastructuur al aanwezig.

Regionale Samenwerkingsorganisatie Nederland (RSO Nederland) en Nictiz hebben op 7 februari de Handreiking Interoperabiliteit tussen zorginstellingen en de Nationale XDS-metadataset gepresenteerd. In de Handreiking staat nu ook een normenkader, dat aangeeft waaraan XDS-infrastructuren moeten voldoen voor een veilige, betrouwbare en interoperabele uitwisseling van medische beelden en documenten.

Volgens Nictiz is gebruik van het XDS-systeem van laboratoria ook de beste infrastructuur om in te zetten bij het opvragen van labgegevens door apothekers. De methode ‘Ophalen van labgegevens via het LSP en XDS-repository’ kwam als beste scenario uit de bus bij een onderzoek van het e-health instituut eerder dit jaar.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen