‘Breedbandinternet essentieel voor gezondheidszorg’

Toegang tot breedbandinternet is bepalend voor de gezondheidszorg. Dat stelt de toonaangevende Amerikaanse non-profit organisatie American Medical Informatics Association (AIMA) in een open brief aan de Amerikaanse regelgever FCC. Volgens de AIMA is breedbandinternet wereldwijd een belangrijke pijler onder het sociale aspect van de gezondheidszorg, maar er is meer mogelijk.

AMIA is de officiële vertegenwoordiger van de International Medical Informatics Association, een onafhankelijke organisatie die een rol speelt bij het bevorderen van de toepassing van informatiewetenschappen in de moderne samenleving, met name op het gebied van gezondheidszorg, biowetenschappen en medicatie.

AMIA zelf telt 5.400 professionals op het gebied van informatica. In de brief aan de FCC, geschreven door AMIA’s president en chief executive Douglas Fridsma, schrijft hij dat zijn organisatie het sterk eens is met de stelling van de FCC dat “de gezondheidszorg wordt getransformeerd door de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van breedbandgerichte diensten en technologieën en de ontwikkeling van het draadloze medische apparatuur “.

Breedbandpenetratie VS boven 80%

Verder stelde Frisdma dat breedbandinternet het gebruik van mobile zorgtechnologieën bevordert en daarmee inmiddels een belangrijke rol bekleedt in het dagelijks leven van mensen. Uit cijfers van Pew Research blijkt dat de breedbandpenetratie in de VS eind vorig jaar op zo’n 73 procent lag.

Een groot aantal Amerikanen zonder toegang tot vast breedband gaf aan gebruik te maken van mobiele devices om toegang tot snel internet te krijgen. Op basis van recente cijfers van onderzoeksbureau ComScore blijkt dat de penetratie van smartphones in de VS eind vorig jaar boven de 80 procent lag. Vier jaar eerder lag deze nog net boven de helf (54%). Door de alomtegenwoordigheid van smartphones en de uitrol van 4G-netwerken neemt tevens het gebruik van mobiel internet en apps toe.

Vier aanbevelingen

In de open brief deed de AIMA vier aanbevelingen aan de FCC. Ten eerste wordt aangemoedigd om samenwerkingsverbanden op te zetten met lokale organisaties en agentschappen om de ontwikkeling van breedband-gerelateerde zorgoplossingen te stimuleren. Verder zouden chronisch zieken moeten worden verzekerd van toegang tot breedbandinternet en zou deze doelgroep verder in kaart moeten worden gebracht om gerichte diensten te kunnen aanbieden.

Verder dient er meer zorg te worden gedragen voor het evalueren van technologische zorgtoepassingen. AIMA pleit ervoor meer partijen bij dit proces te betrekken om tot betere resultaten te komen. Als laatste moet er meer oog zijn voor de privacy- en security-aspecten voor digitale zorgtoepassingen die worden geleverd via particulier breedband.

Onlangs nog zette de FDA, het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, een digitale divisie op om meer inzicht te krijgen in technologische ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg.

 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?