Search
Close this search box.
Search

Briljante mislukkingen, belangrijkste stap om succesvol te zijn

Organisaties actief in de zorgsector kunnen nog tot en met vrijdag 27 oktober zogeheten Briljante Mislukkingen nomineren voor de Briljante Mislukkingen Zorg-award. Op 7 december wordt voor de vierde keer de prijs uitgereikt voor wat de betrokken jury ziet als de meest NUTTIGE mislukking.

Doel van de prijs is om lering te trekken uit projecten in de zorg die uiteindelijk niet het gewenste resultaat realiseerden. Te vaak worden leerervaringen in de praktijk onvoldoende benut omdat men niet open durft te zijn over mislukkingen in onderzoek, innovatieprojecten en in de praktijk. Volgens Paul Iske (tevens columnist ICT&health) en Bas Ruyssenaars, initiatiefnemers van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, legt deze houding vaak de basis voor een volgende mislukking.

###mislukkingen2###

Waardevolle inzichten en lessen

‘Leren hoe je moet reageren op onverwachte ontwikkelingen in onderzoek of innovatietrajecten is misschien wel de belangrijkste stap om succesvol te zijn,’ zo valt te lezen op de website van de Award. ‘ In de wereld van onderzoek en innovatie lopen projecten zelden zoals van te voren bedacht. Er is vaak sprake van een andere uitkomst dan gepland. Toch horen wij hier vaak niks over. Onterecht, want het is lang niet altijd het gevolg van ondoordacht denken en handelen. Deze onverwachte “wendingen” zitten vaak vol met waardevolle inzichten en lessen. Wij noemen het daarom Briljante Mislukkingen.’

De Zorg-award wordt uitgereikt op de Dag van de Briljante Mislukking, 7 december 2017, bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op deze dag maakt de jury de prijswinnaars van de Mislukkingen in de Zorg-award bekend. De jury bestaat uit Paul Iske (voorzitter), Edwin Bas (GfK), Cathy van Beek, (Radboud UMC), Bas Bloem (Parkinson Center Nijmegen), Gelle Klein Ikkink (Ministerie VWS), Henk Nies (Vilans), Michael Rutgers (Longfonds), Henk Smid (ZonMW), Mathieu Weggeman (TU Eindhoven).

Focus op zorg in 2017

Sinds 28 augustus 2015 zijn de activiteiten van het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IVBM) ondergebracht in een stichting. De stichting heeft tot doel om een klimaat voor ondernemerschap te bevorderen door het leren omgaan met risico’s en het waarderen en leren van mislukkingen. In 2017 focust het Instituut zich met name op innovatie in de zorg.

Bas Ruyssenaars: “Met deze award hopen we bij te dragen aan het creëren van een beter innovatieklimaat in de zorg. Door opvallende cases in het licht te zetten willen we mensen inspireren en hen helpen uit te komen voor mislukkingen, en vooral om ook iets met deze ervaring te doen. Hoewel iedere ervaring in zijn totaliteit uniek is, zijn er wel vaak overeenkomsten te vinden. Paul Iske: “Zo zijn we gekomen tot een aantal patronen voor mislukken, die we beschreven hebben door middel van archetypes die vaak worden herkend in de praktijk.”

Winnaars van eerdere jaren waren Dr. Loes van Bokhoven (nieuw zorgtraject zonder patiënten), Jim Reekers (in het verleden behaalde resultaten) en Catharina van Oostveen (Tijd voor Topzorg).

Luister hieronder nog even naar de boodschap van Secretaris Generaal van het ministerie van VWS.

###mislukkingen###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?