Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Britse ziekenhuizen plat na groot cyberincident

Een onrustbarend praktijkvoorbeeld van waar slechte IT-beveiliging van ziekenhuizen toe kan leiden: een grootschalige cyberincident heeft er voor gezorgd dat een aantal ziekenhuizen noord Lincolnshire, oostelijk Engeland, de deuren grotendeels heeft gesloten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Operaties en andere procedures zijn geschrapt, afspraken bij specialisten zijn geschrapt. De grootste spoedgevallen worden doorgestuurd naar ziekenhuizen elders in de omgeving. De Northern Lincolnshire and Goole NHS Foundation Trust (NLAG) legt op zijn website uit dat alleen de prenatale afdeling nog open is. Er worden daar nog wel baby’s gehaald.

Een computervirus heeft alle netwerken van de ziekenhuizen in kwestie geïnfecteerd. Wat er precies aan de hand is, is vooralsnog niet duidelijk. Het is niet bekend om wat voor virus het gaat en wat dat doet.  Twee getroffen ziekenhuizen hebben hun systeem gekoppeld aan het Diana Princess of Wales Hospital, dat het zwaarst getroffen lijkt te zijn. Volgens een woordvoerder van het DPoW ziekenhuis is het netwerk bewust offline gehaald het probleem te isoleren en te bestrijden.

Drie ziekenhuizen schrapten geplande operaties omdat een virus sinds zondag voor problemen zorgt. Ongeveer 1000 patiënten zijn de dupe van het IT-probleem.  Volgens één ziekenhuis werkte het personeel aan manieren om mensen veilig te behandelen zonder IT-middelen, maar waren voor de zekerheid geplande operaties, diagnostische procedures en poliklinische behandeling geschrapt.

Het is de bedoeling dat de ziekenhuisnetwerken morgen (woensdag 2 november) weer online gaan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen